Amerikaanse staat Texas bereidt zich voor op orkaan Harvey

time icon Aangepast
NASA

In de Amerikaanse staat Texas bereiden miljoenen mensen zich voor op de komst van orkaan Harvey. Die groeide vanmorgen uit tot een orkaan in de categorie 2 en de verwachting is dat hij doorgroeit tot categorie 3.

Over ongeveer 24 uur komt Harvey aan land, zo'n 160 kilometer ten zuiden van Houston. In Texas is het dan nacht.

Het is bijna 12 jaar geleden dat de VS door zo'n zware orkaan werd getroffen. In 2005 leidde Wilma tot 22 doden in Florida. Ook in Haïti, Cuba, Jamaica en Mexico kwamen toen mensen om het leven. Eerder dat jaar had orkaan Katrina veel chaos veroorzaakt in het zuiden van de VS.

Evacuaties

In zeven plaatsen in Texas hebben tienduizenden mensen het bevel gekregen een veilig heenkomen te zoeken. In een nog wijdere regio is er alleen een advies om te vertrekken. In Corpus Christi, de grootste stad in de omgeving, zijn uit voorzorg tien ernstig zieke kinderen overgeplaatst naar een ziekenhuis in Fort Worth, 650 kilometer verder.

Verwacht wordt dat de orkaan gepaard gaat met veel regen. Ook Houston, de vierde stad van de VS, krijgt te maken met extreme regenval en overstromingen. Inwoners krijgen het advies voor ongeveer een week eten en drinken in huis te hebben.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Astronauten ISS zien orkaan Harvey op Texas af stormen

In de Golf van Mexico, waar Harvey zich nu bevindt, zijn werknemers van de olieplatforms geëvacueerd. Ook Shell heeft een platform ontruimd. De staten Louisiana en Texas hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Texas zet zich schrap voor Harvey

Harvey begon vorige week als een tropische storm in de buurt van de Bovenwindse Eilanden. De storm verplaatste zich over de Caribische Zee en leek in eerste instantie op te lossen toen hij dinsdag aankwam op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Maar een dag later werd Harvey 'herboren' en ontwikkelde de storm zich tot een orkaan.

Het warme water van de Mexicaanse Golf draagt bij aan de groei van de orkaan. Om een orkaan te laten groeien, moet de zeewatertemperatuur minimaal 26 graden zijn. Op de plek waar Harvey zich nu bevindt is het zeewater meer dan 30 graden.

STER Reclame