Mark Asay, de terdoodveroordeelde
NOS NieuwsAangepast

Eerste Amerikaan geëxecuteerd met nieuw verdovingsmiddel

Florida heeft een terdoodveroordeelde geëxecuteerd met behulp van een nieuw verdovingsmiddel. Het is de eerste keer dat in de Verenigde Staten het middel etomidate is gebruikt bij een executie.

Het nieuwe middel was goedgekeurd door een rechter, maar op dat besluit kwam kritiek omdat nog niet bewezen was of het de gevangene goed zou verdoven.

De 53-jarige Mark Asay kreeg de doodstraf voor twee racistische moorden in 1987. De voltrekking verliep rustig. Een paar minuten nadat hij de verschillende injecties had gekregen, was hij dood.

Doodstraf uitgevoerd met nieuw verdovingsmiddel

Etomidate moet midazolam vervangen. Dat middel is de laatste tijd moeilijker te verkrijgen, omdat leveranciers geen toestemming meer geven om het voor executies te gebruiken. Bovendien werkt midazolam volgens critici niet altijd goed en wordt daardoor onnodig lijden veroorzaakt.

Eerder dit jaar onderging een gevangene in Arkansas mogelijk een 'marteldood' door het middel. Hij lag te schokken, te hoesten en te stuiptrekken nadat de dodelijke vloeistoffen waren geïnjecteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl