ANP
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Tijgermuggen ontdekt in woonwijk Aalten

In een woonwijk in Aalten is vorige week de Aziatische tijgermug gevonden. De mug kan ziekten als knokkelkoorts en het zikavirus verspreiden, al is de kans daarop in Nederland bijzonder klein. Toch gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de mug morgen bestrijden.

Hoe de tijgermug in Aalten, in de Achterhoek, terecht is gekomen, is niet duidelijk. "We hebben afgelopen week twee meldingen gekregen van bewoners", zegt een woordvoerder van de NVWA tegen Omroep Gelderland.

"Zij zeiden dat ze de tijgermug hadden gezien en stuurden foto's op. Op basis van die foto's hebben we in die wijk vallen geplaatst. Tot dusverre hebben we 23 muggen gevangen. Het bleek inderdaad om de tijgermug te gaan."

Opruimen

Inwoners die binnen 500 meter van de vindplaats wonen, krijgen een brief. De NVWA raadt bewoners aan broedplaatsen weg te halen en op te ruimen. "De tijgermug legt vaak eitjes in stilstaand water in bijvoorbeeld bakjes, gieters, maar ook in zwerfafval. In de brief vragen we de bewoners dit soort broedplaatsen op te ruimen."

De NVWA gaat morgen zelf op openbare plekken met een biologisch larvendodend middel de broedplaatsen te lijf. 'Het is een voorzorgsmaatregel, die we vorig jaar ook in Veenendaal uitvoerden. Hierdoor voorkomen we dat de tijgermug zich vestigt in Nederland.'

Meer vondsten

Niet alleen in Veenendaal zijn eerder tijgermuggen gevonden. In juni werd de mug in Weert ontdekt, en eerder deze maand in Naaldwijk.

De kans dat de mug zich permanent in Nederland vestigt groeit, waarschuwde de Wageningen Universiteit eerder. Dat komt door groeiende import van artikelen uit Azië, en de hogere temperaturen in Nederland.

Advertentie via Ster.nl