Mo Farah bij zijn afscheid van het Britse publiek

'Farah was de koning van de laatste zes jaar'

Vier keer olympisch kampioen, zes keer wereldkampioen. Op Mo Farah stond de afgelopen jaren geen maat op de 5.000 en de 10.000 meter. Maar na vanavond is het afgelopen. Want bij de Diamond League-wedstrijden in Zürich neemt Farah afscheid van de baanatletiek. Vijf vragen aan NOS-atletiekcommentator Léon Haan.

Hoe gaat Farah de geschiedenisboeken in?

"Als een supergrote atleet op de 5.000 en de 10.000 meter. Eentje die vooral bekendstond om zijn razendsnelle laatste 500 meter. Dat was zijn kenmerk. Hij koos voor de aanval en maakte de wedstrijd keihard met zijn ijzersterke eindsprint."

"Farah won van 2011 tot dit jaar alle grote finales bij WK's en de Olympische Spelen, op twee na. Dat is natuurlijk uitzonderlijk goed. Farah is echt een hele grote."

Is Farah te vergelijken met zijn voorgangers?

"Dat is altijd lastig, want dat heeft ook met periodes te maken. Zijn voorgangers in het recente verleden waren Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele, twee Ethiopiërs. Zij hebben wereldrecords gebroken op de afstanden waar Farah nu op heeft geëxcelleerd."

Mo Farah

"Farah heeft wel een aantal Europese records in handen, maar geen wereldrecords. In de sport gaat het in eerste instantie om titels. Wat dat betreft hoort Farah wel in dat rijtje."

"Maar bij atletiek zijn records en tijden ook belangrijk. Op die manier komt hij achter Gebrselassie en Bekele aan. Maar toch: de laatste zes jaar was Farah gewoon de koning."

Wat is zijn hoogtepunt?

"Dat is zonder twijfel 'de dubbel' op de Olympische Spelen in Londen geweest. Voor eigen publiek, op het allerhoogste podium. Hij zorgde met zijn overwinning op de 10.000 meter al voor een enorme euforie in het land."

"En daar kwam ook nog goud op de 5.000 meter bij. Dat is exceptioneel. De Spelen van 2012 zullen voor hem ook de allermooiste herinnering aan de baan zijn."

Is Farah onomstreden?

"Je moet bij de feiten blijven. Hij traint sinds 2011 met de in Cuba geboren Amerikaan Alberto Salazar. Er loopt een onderzoek naar die trainer, omdat er beschuldigingen zijn dat zijn trainingsgroep met verboden middelen zou werken."

Mo Farah

"Maar ik vind het te makkelijk om te zeggen: Salazar is omstreden, dus al zijn atleten zijn ook omstreden. Natuurlijk is Farah er al heel vaak mee geconfronteerd. En zolang het onderzoek loopt, zal dat ook blijven. Maar vooralsnog is niet aangetoond dat Farah iets verkeerds heeft gedaan."

Farah gaat zich nu toeleggen op de marathon. Wat kan hij op die afstand?

"Hij zal mee gaan doen voor top-3-klasseringen. Dat verwacht ik wel. Hij heeft eerder een marathon gelopen, in 2014. Hij liep met 2.08,21 exact dezelfde tijd als het Nederlandse record van Kamiel Maase. Hij moet wel in de buurt van de 2.04 kunnen komen."

"Het nadeel van Farah is dat hij toch al 34 jaar is. En de marathon is een magische afstand, die altijd iets onvoorspelbaars heeft. Bovendien is de concurrentie supergroot. Daarom is het geen garantie dat als Farah de marathon loopt, hij ook wint."

Farah weer de beste op de 10.000 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl