Provincie Zeeland

Met een filmpje van iemand die van een brug af springt en vreselijk gewond raakt, hoopte de provincie Zeeland te voorkomen dat jongeren dergelijke toeren uithalen. Maar het filmpje heeft een ander effect op jongeren: ze krijgen de slappe lach én springen alsnog, merkte Omroep Zeeland.

In het filmpje wordt gezongen over een poppetje dat in het water springt en daarbij zijn benen breekt. Later wordt hij overvaren door een boot en begint hij te huilen. Er zit een liedje onder van iemand die zingt over het brugspringen en hoe gevaarlijk dat is. Het waarschuwingsfilmpje lijkt geënt op de succesvolle Australische campagne Dumb ways to die.

Kinderen die gisteren van de brug sprongen in de sluis bij Wemeldinge lachen erom. "Dit is zo ongelooflijk grappig, ik vraag me af of het zijn doel wel behaalt", zegt een jongen.

Waarschuwingsfilmpje veroorzaakt slappe lach

Bij sommige jongeren komt de boodschap wel over. Zij kunnen het wel waarderen dat de provincie met zo'n "grappige" waarschuwing komt. "Ik vind het wel goed dat ze het doen en ook op zo'n grappige manier, want dan komt het wat beter over", zegt een van hen.

Een andere bezoekster denkt dat waarschuwingsborden bij de bruggen meer zin hebben. "Er staat hier nergens duidelijk dat het niet mag, maar dit filmpje laat zien dat het dus niet de bedoeling is. Ze kunnen hier beter borden ophangen."

Gevaar

Eerder waarschuwde de provincie al voor het mogelijke gevaar bij het afspringen van bruggen. Toen ging het vooral om de Souburgse draaibrug, die op een betonnen voet staat. Als de brug draait en je springt te laat, kun je klem komen te zitten, zei de provincie toen.

"Het gebeurt soms ook dat er binnenvaartschepen of zeiljachten aankomen en jongeren net voor de boot in het water springen", waarschuwde gedeputeerde Harry van der Maas.

Het hele waarschuwingsfilmpje van de provincie is hier te zien, vergeet niet je geluid aan te zetten:

STER reclame