NOS NieuwsAangepast

Beeld Robert E. Lee in Charlottesville verdwijnt onder doek

In de Amerikaanse stad Charlottesville is een zwart doek getrokken over het omstreden standbeeld van generaal Robert E. Lee. De gemeente wil zo aangeven dat de stad rouwt om de dood van de vrouw die deze maand omkwam toen een man inreed op een betoging tegen het standbeeld.

Rond het beeld hadden zich tientallen tegenstanders en andere belangstellenden verzameld. Zij juichten toen mannen in hoogwerkers het beeld aan het zicht onttrokken.

Het besluit om een doek over het beeld te spannen werd gisteren door de gemeenteraad genomen.

Robert E. Lee was opperbevelhebber van de Zuidelijke troepen in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). De zuidelijke staten streden onder meer voor behoud van de slavernij.

Het beeld van een andere Zuidelijke generaal, Thomas 'Stonewall' Jackson, in een nabijgelegen park onderging hetzelfde lot.

Het omstreden beeld

De gemeenteraad van Charlottesville stemde eerder al voor het weghalen van het beeld van generaal Lee maar er lopen nog gerechtelijke procedures. Dat was voor extreem-rechts groepen aanleiding om op 11 en 12 augustus een protestdemonstratie te houden.

Op zaterdag 12 augustus reed de van nazi-sympathieën beschuldigde James Alex Fields (20) op demonstranten in. Zeker negentien mensen raakten gewond. De 32-jarige Heather Heyer kwam om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl