Het hoofdkantoor van Samsung in Seoul
NOS NieuwsAangepast

Samsung presenteert Galaxy Note 8 (die hopelijk niet ontploft)

Vandaag heeft Samsung in New York de Galaxy Note 8 gepresenteerd. Daarmee is er nu een opvolger van de brandgevaarlijke Note 7, die Samsung vorig najaar halsoverkop uit de handel moest halen.

De telefoon lijkt sterk op zijn populaire broertje, de Galaxy S8. Dit was het eerste toptoestel van Samsung dat uitkwam na alle problemen met de Note 7. Er was Samsung veel aan gelegen om de wereld te laten zien dat het nog altijd de belangrijkste telefoonproducent is. En dat lukte: de S8 werd goed ontvangen en dat leidde tot goede financiële resultaten.

Randloze scherm

Het belangrijkste kenmerk van de S8 is ook verwerkt in de Note 8: het bijna randloze scherm. Veel telefoons hebben aan de boven- en onderkant van het scherm nog een vrij dikke rand. Sinds dit jaar proberen telefoonmakers die rand dunner te maken. Dat heeft onder meer te maken met ontwerpkeuze, maar ook omdat gebruikers dan het gevoel hebben dat ze dan alleen een scherm in hun hand hebben.

De Samsung Galaxy S8

Op dit gebied heeft Samsung concurrentie te dulden van andere bedrijven. Producenten als LG en Essential, een nieuw bedrijf van de bedenker van Android, hebben telefoons met ook een dunne rand op de markt gebracht. Daarnaast gaat het gerucht dat de iPhone 8 van Apple ook een vrij dunne rand krijgt.

Net als voorgaande generaties van de Note heeft de Note 8 ook een styluspen. De telefoon is namelijk dermate groot (6,3 inch) dat het gebruik daarvan handig kan zijn. Daarnaast zegt Samsung dat de camera sterk verbeterd is. Twee lenzen in de telefoon moeten zorgen voor betere zoomfoto's en minder scherptediepte bij portretten. De iPhone 7 Plus heeft die functies ook. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan de Note 8: Samsung vraagt er 999 euro voor.

Brandgevaarlijk

Een jaar geleden, op 2 augustus 2016, werd de Note 7 gelanceerd. Het toestel bleek brandgevaarlijk. Dat kwam doordat Samsung een te grote batterij in het toestel had gestopt, die te weinig ruimte had om uit te zetten. Er kwamen veel meldingen binnen van telefoons die spontaan in brand vlogen.

Een beschadigde Samsung Galaxy Note 7

In eerste instantie besloot Samsung de telefoons om te ruilen. Maar ook met de nieuwe versies bleek iets mis te zijn. Er ontstond kortsluiting. In één geval vloog er een Note 7 in een vertrekkend vliegtuig in brand. De affaire was voor luchtvaartmaatschappijen aanleiding om het apparaat te verbieden aan boord. Uiteindelijk besloot Samsung in oktober om het toestel van de markt te halen.

In januari van dit jaar deelde het Zuid-Koreanse bedrijf de resultaten van een maandenlang onderzoek, waarmee het wilde bewijzen dat alles nu technisch in orde is. Tot nu toe lijkt dat ook zo te zijn. Er zijn geen berichten binnengekomen van ontploffende Galaxy S8-telefoons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl