Trump spreekt zijn aanhangers toe in Arizona
NOS NieuwsAangepast

Trump wekt verbijstering met nieuwe aanval op media

President Trump heeft zijn critici vannacht verbijsterd met een nieuwe aanval op de media. Op een 'Make America Great Again'-bijeenkomst met zijn aanhangers in Phoenix verweet hij de media met toenemende stemverheffing dat ze zijn "perfecte" woorden na het geweld in Charlottesville bewust hadden verdraaid.

De nieuwszender CNN spreekt van "een ongelooflijk optreden". The New York Times noemt het "een boze, ongebreidelde speech die zijn giftigste woorden tijdens zijn verkiezingscampagne naar de kroon stak". De vroegere Amerikaanse inlichtingenchef James Clapper vindt de toespraak "beangstigend en verontrustend".

Rood vlees

Volgens verslagen in de Amerikaanse media hield Trump een wilde en rauwe speech van een uur waarin hij zich steeds meer opwond en "rood vlees in een arena" vol wild enthousiaste aanhangers wierp. Tijdens zijn aanval op de media scandeerden zijn aanhangers "CNN sucks, CNN sucks".

Trump kreeg na het geweld in Charlottesville, waar een nazi-sympathisant een vrouw doodreed, veel kritiek omdat hij naliet het geweld van extreemrechts expliciet te noemen en te veroordelen. Volgens Trump is daar echter niets van waar en is dat beeld alleen gecreëerd door de "bedriegers van de media".

"Ik sloeg ze om de oren met de neonazi's. Ik noemde alles. Ik had de witte racisten, de neonazi's, ik had ze allemaal. Laat me kijken. De KKK, we hebben de KKK", zei hij cynisch.

Trump haalt weer uit naar de media

Trump beweerde verder dat niet hij, maar juist de media "haatgroepen" een platform bieden. Hij bestempelde The Washington Post, The New York Times en de CNN met name als slechte media met oneerlijke mensen.

Volgens hem vallen ze niet alleen hem aan, maar ook de eerlijke hardwerkende Amerikanen en proberen ze "ons onze geschiedenis en ons erfgoed" af te nemen. Ze doen dat volgens hem omdat "het slechte mensen zijn, en ik geloof dat ze niet van ons land houden".

Verder verweet hij de media zich te focussen op zijn tweets. Volgens hem zijn de media daarmee schuldig aan de "Twitter-stormen" die hem verweten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl