Regels groepsreizen NS opnieuw aangescherpt wegens misbruik

Aangepast
ANP

De NS verwacht voor het einde van dit jaar de regels voor groepsreizen nogmaals aan te scherpen. Alleen 'eerlijke' groepen ontvangen dan nog een hoge korting met een groepsretour. Met een NS Groepsretour kunnen groepen van 4 tot 10 personen voordeliger reizen.

Via tussenhandelaren worden veel goedkope groepskaartjes geleverd. De tussenhandelaar koppelt reizigers aan elkaar zodat zij met een hoge korting kunnen reizen. Bij een groep van tien personen kost een kaartje nog maar 7 euro per persoon. De handelaar zelf krijgt een opslag van de reiziger.

Onder de tussenhandelaren waren ook oplichters actief. Zij leverden de verkochte groepskaartjes niet aan de reizigers. Deze tussenhandelaren zijn inmiddels op een zwarte lijst geplaatst.

20.000 mensen

In april werd dit misbruik al geconstateerd en verscherpte de NS de regels met onmiddellijke ingang. Groepen konden vanaf toen alleen gebruik maken van een groepsretour als het aankomst- én vertrekstation gelijk zijn. Voorheen hoefde slechts de eindbestemming hetzelfde te zijn. Het is alleen nog steeds niet noodzakelijk dat de reizigers in dezelfde trein zitten.

Na deze aanpassing is het misbruik met 15 procent afgenomen, maar op basis van een berekening van het AD zou het nog altijd om zo'n 15.000 tot 20.000 reizigers gaan. De NS bevestigt dit aantal.

"De eerste aanpassing van dit jaar was een snelle aanpassing en geen structurele oplossing. Tientallen tussenhandelaren op de zwarte lijst zijn aangepakt door hun handel te verbieden. Ook zijn doorverkochte groepsretourtjes ongeldig verklaard", zegt een woordvoerder van de NS.

Misbruik versus gebruik

De NS gaat nu samen met consumentenorganisaties op zoek naar structurele oplossingen. "We willen groepsreizen blijven stimuleren. Nu zijn we hard op zoek naar de grens tussen misbruik en gebruik. Met een grote slag om de arm verwachten we voor het einde van dit jaar een nieuw systeem van groepsreizen te introduceren", zegt een woordvoerder.

Ook via Facebookpagina's komen reizigers met elkaar in contact om met korting te kunnen reizen via een groepsretour. De NS vindt deze manier van groepsreizen geen probleem, zolang er maar geen commercieel belang bij komt kijken.

STER Reclame