NOS

Het begon heel simpel, met deze tweet van Chris Messina. Een twitteraar van het eerste uur.

Zijn doel was simpel: hij wilde tweets over een bepaald onderwerp wat meer clusteren. Hij was op dat moment op tech- en muziekfestival South By South West (#SXSW) en wilde wat meer orde aanbrengen in de hoeveelheid tweets over het festival. Het bleek een gouden zet met een enorme impact.

Vandaag is het tien jaar geleden dat de hashtag voor het eerst werd gebruikt op Twitter, al duurde het nog tot 2009 voordat het platform de hashtag zelf omarmde.

Het begon dus bij Messina, die het idee had afgekeken van IRC (internet relay chat), toen een populaire manier om te chatten. Dit protocol gebruikte de hashtag om kanalen te maken. In die kanalen konden gebruikers vervolgens met elkaar chatten. Dat wilde de ontwikkelaar van Google ook op Twitter.

Bosbranden

De # werd op Twitter voor het eerst echt een ding in oktober 2007. Er waren toen grote bosbranden in Californië en Nate Ritter deed daar op Twitter actief verslag van. Messina stelde toen voor #SanDiegoFire te gebruiken, zodat de tweets goed vindbaar zouden worden.

Daarmee was ook een van de belangrijkste redenen waarom hashtags nu nog altijd worden gebruikt geboren: grote nieuwsgebeurtenissen. Grote aanslagen die de afgelopen jaren plaatsvonden kregen al snel een eigen hashtags, zoals #ParisAttacks. Die werd gebruikt om de aanslagen aan te duiden die op 13 november 2015 plaatsvonden.

Maar ook verkiezingen (#Elections2016 en #TK2017) en grote kampioenschappen (#EK2017, voor het EK vrouwenvoetbal) hebben hun eigen hashtag. En vergeet televisie niet, waar mensen via bijvoorbeeld #BZV (Boer Zoekt Vrouw) of #WIDM (Wie Is De Mol?) meepraten over wat er gebeurt in hun favoriete serie. Per dag worden er nu 125 miljoen hashtags op Twitter geplaatst.

Maar ook op taaltechnisch vlak heeft de hashtag invloed gehad. "Hashtags als #dtv #nofilter #foodporn en #tbt zijn hele zinnen in enkele lettertekens: superhandig dus als je weinig ruimte en tijd hebt", schrijft het Genootschap Onze Taal daarover. "En hoe handiger, beeldender of mooier ze zijn, hoe meer mensen ze omarmen."

"Je kunt er dan niet alleen in een handomdraai miljoenen berichten per dag mee doorzoeken, maar door die termen te gebruiken laat je ook zien tot welke groep je hoort. Dat is niets nieuws eigenlijk. Zo is het altijd gegaan met taal."

Covfefe

Hashtags worden dus om diverse redenen gebruikt. Soms gebeurt het ook dat de hashtag wordt gebruikt om een meme aan te duiden. Zo twitterde president Trump een aantal weken geleden per ongeluk het woord covfefe. Een niet bestaand woord dat de uren daarna veel werd getweet. En uiteraard kreeg het daardoor ook zijn eigen hashtag.

Hashtags waren in het begin vooral een Twitterding, maar werden al snel ook omarmd door andere sociale media. Zo bieden Instagram, Facebook en Google+ (ja, dat bestaat nog) ondersteuning voor woorden waar '#' voor staan.

Het is vooral op Instagram een groot succes geworden. Daar is de hashtag dé manier geworden om dingen terug te vinden. Dat komt vooral door de werking van de zoekfunctie. Je zoekt daar op locatie, accounts óf een hashtag. Veel gebruikers hopen door het gebruik van hashtags eerder gevonden en dus 'ontdekt' te worden.

STER reclame