Duisenberg neemt op Prinsjesdag 2016 de kindermiljoenennota in ontvangst anp

VVD'er Pieter Duisenberg verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt voorzitter van de VSNU, de koepel van universiteiten. Hij volgt 1 oktober Karl Dittrich op, die met pensioen gaat.

Duisenberg is sinds 2012 Kamerlid. Eerder werkte hij onder meer bij Shell, McKinsey en Eneco. In de Kamer hield hij zich vooral bezig met het hoger onderwijs en het lerarenbeleid. Bij de verkiezingen van maart stond hij prominent op de VVD-lijst, op de vijftiende plaats. VVD-onderhandelaar Zijlstra vindt het jammer dat Duisenberg zo kort nadat hij is herkozen de Kamer verlaat, maar wenst hem veel succes in zijn nieuwe functie.

De VSNU behartigt de belangen van de veertien Nederlandse universiteiten en is ook de werkgeversorganisatie in de sector. De koepel noemt Duisenberg een gedreven en betrokken leider met liefde voor de academie. "Hij heeft zijn sporen verdiend in zowel het bedrijfsleven als de politiek."

Leenstelsel

Duisenberg speelde als Kamerlid een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het leenstelsel voor studenten. Hij was nauw betrokken bij de onderhandelingen met GroenLinks daarover. Mede door de steun van die partij haalde het voorstel van het kabinet uiteindelijk een meerderheid in beide Kamers.

Duisenberg vertrekt al in september uit de Kamer. Hij wordt opgevolgd door Roald van der Linde. Die was de vorige periode ook al Kamerlid voor de VVD, maar verloor zijn zetel bij de verkiezingen van maart.

STER reclame