Siem de Jong op de training bij Newcastle United Getty

De aanstaande terugkeer van Siem de Jong bij Ajax doet een hoop wenkbrauwen fronsen. Is dit wel de man die de Amsterdammers nu nodig hebben? Heeft hij sinds zijn vertrek uit Amsterdam nog weleens kunnen overtuigen? En is het niet dezelfde speler die Peter Bosz bij Ajax vorig seizoen nog afwees?

"Dit is niet de transfer waar de aanhang van Ajax op zit te wachten", concludeert NOS-commentator Arno Vermeulen, die verrast is. "Ik vind dit geen uitdagende, ambitieuze zet. Je verwacht spektakel: een speler waarbij je een gevoel van 'wow' krijgt. Dat is Siem de Jong niet..."

Feit is dat trainer Marcel Keizer er graag nog een middenvelder bij wil. Het vertrek van aanvoerder Davy Klaassen is weliswaar opgevangen met de promotie van Donny van de Beek tot basisspeler, maar na de tragedie van Abdelhak Nouri mist Keizer opties in de breedte.

2014: Siem de Jong en Daley Blind met de kampioensschaal Pro Shots

Met het vertrek van Klaassen naar Everton verloor Ajax afgelopen zomer een hoop ervaring, diepgang en scorend vermogen. Kwaliteiten die De Jong bezit, onderschrijft Vermeulen.

"We schrijven vaak dat Ajax slecht bezet is qua ervaren spelers. De Jong is dat wel. In dat kader zou Marc Overmars een lange neus kunnen trekken. En we zeggen vaak dat het ze een Plan B missen. Hij kan prima als invaller achter de spits iets forceren."

Je verwacht spektakel van Ajax: een speler waarbij je een gevoel van 'wow' krijgt. Dat is Siem de Jong niet."

Arno Vermeulen

Vermeulen verwacht niet dat De Jong in veel duels aan de aftrap zal gaan verschijnen. "Hij zal als invaller met regelmaat een doelpunt kunnen maken, maar je weet ook zeker dat hij niet de sterren van de hemel gaat spelen. Zijn carrière heeft niet bepaald een vlucht genomen de laatste jaren."

Blessures blijven De Jong achtervolgen

Dat is ook te zien in de cijfers van de middenvelder annex aanvaller sinds zijn vertrek bij Ajax. Newcastle United betaalde drie jaar terug bijna negen miljoen euro voor De Jong, die na zeven jaar Ajax toe was aan iets nieuws. De Engelsen verwachtten een hoop van de middenvelder, die destijds ook al wat interlands in de benen had.

De competitiecijfers van Siem de Jong sinds zijn vertrek uit Amsterdam Pro Shots/NOS

Mede door blessures kon De Jong, die liefst voor zes jaar tekende, amper overtuigen. In zijn eerste seizoen kreeg hij onder meer te maken met een kuitblessure, een bovenbeenblessure en een klaplong.

De pech bleef hem achtervolgen en De Jong viel van tegenslag in tegenslag. Om aan te geven: sinds zijn vertrek bij Ajax in de zomer van 2014 begon hij slechts in zeven duels van Newcastle als basisspeler.

Siem de Jong op de bank bij PSV Pro Shots

Een jaar geleden keerde De Jong terug in de eredivisie. Hij bood zichzelf aan bij Ajax, maar toenmalig trainer Peter Bosz gaf aan dat hij al genoeg middenvelders in zijn selectie had.

"Siem is een geweldige speler, maar hij is een middenvelder en daar hebben wij er al acht van", sprak Bosz vorig jaar rond deze tijd tegen journalisten, aan wie hij verder aangaf dat door diezelfde reden ook Hakim Ziyech geen optie was. Twee weken later kwam Ziyech alsnog.

Op huurbasis naar Eindhoven

De Jong trok zijn conclusies en ging een huurovereenkomst aan met PSV, waar hij samen kwam te spelen met zijn broer Luuk. Ook in Eindhoven kwam zijn blessuregevoeligheid bovendrijven, al wist hij in negentien eredivisieduels nog wel zes keer te scoren, waaronder de late gelijkmaker (1-1) tegen Ajax in Amsterdam.

Siem de Jong maakt de gelijkmaker in de Arena ANP

De club waar hij nu dus weer lijkt terug te keren. De conclusie van Vermeulen?

"Het getuigt niet van creativiteit in de scouting. Het is een realistische, risicoloze actie. Je mag aannemen dat hij niet duur is en past in het salarishuis. Het is een pragmatische keuze, maar je gaat er niet door op het puntje van je stoel zitten."

STER reclame