NOS NieuwsAangepast

Slechts 1 op de 5 verpleeghuizen kan snel plek bieden aan dementerende

Nog geen 20 procent van alle verpleeghuizen kan een hulpbehoevende een plek bieden binnen de landelijke norm van zes weken. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 101 verpleeghuizen. Bij 47 procent van de verpleeghuizen geldt een langere wachttijd, die kan oplopen tot een half jaar.

De rest van de instellingen kan geen inschatting maken van de wachttijd, schrijft de Consumentenbond.

De onderzoekers deden zogeheten mystery-onderzoek onder de instellingen, door hen te bellen met de vraag of ze plaats hadden voor een familielid met vergevorderde dementie.

Geen alternatief

De onderzoekers ondervonden ook dat de verpleeghuizen waar de wachttijden meer dan zes weken bedragen, vaak niet doorverwijzen naar een zorgkantoor. Ook wordt er geen informatie over alternatieve zorg gegeven, waar de dementerende in de wachttijd een beroep op zou kunnen doen.

Verder bleek tijdens het onderzoek dat er soms kamers leegstaan in verpleeghuizen waarvoor toch een wachtlijst geldt. Dat kan gebeuren als het verpleeghuis heeft afgesproken een specifiek aantal kamers te reserveren voor cliënten met fysieke problemen, en andere kamers voor dementerenden. Lege kamers uit de ene categorie kunnen niet aan de andere worden toegekend. Onbegrijpelijk voor mensen die op zoek zijn naar zorg, schrijft de Consumentenbond.

Eigen bijdrage

De onderzoekers stuitten ook op de financiële gevolgen van de lange wachtlijsten voor cliënten. Als iemand met thuiszorg een indicatie krijgt voor een verpleeghuis, moet diegene een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gaan betalen voor de zorg die verstrekt wordt tot er een plek in een instelling huis vrij komt.

Dat komt doordat de overbruggingshulp uit een ander potje wordt vergoed dan de thuiszorg. Ook is er kans dat - om dezelfde reden - het aantal uren zorg wordt teruggebracht.

De lange wachtlijsten veroorzaken ook andere problemen, zegt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond. "Als het thuis niet meer gaat, belanden de mensen bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp en die kan daardoor ook weer overbelast raken. Of ze bezetten ziekenhuisbedden die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn."

In een brief aan staatssecretaris Van Rijn van Zorg erkent de Consumentenbond dat er veel extra financiering is afgesproken voor de verpleeghuiszorg, maar de bond vraagt toch aandacht voor de "knellende problemen". Het demissionaire kabinet sprak begin juli af vanaf 2018 jaarlijks 435 miljoen euro extra uit te trekken voor de verpleeghuizen.

Staatssecretaris van Rijn wijst in een reactie ook op het extra geld dat er voor verpleeghuiszorg is uitgetrokken. "Verpleeghuiszorg is een heel belangrijke prioriteit van dit kabinet. Gelukkig vinden de meeste cliënten een passende plek binnen de tijd die daarvoor staat. De communicatie over de wachttijden kan nog verbeteren, de zorgkantoren zijn hiermee aan de slag", aldus Van Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl