Joseph Aucoin EPA

Commandant Amerikaanse Zevende Vloot moet na ongelukken weg

tijd van publicatie Aangepast

Commandant Joseph Aucoin van de Amerikaanse Zevende Vloot moet vertrekken na een aantal ongelukken met oorlogsschepen in de Stille Oceaan. De leiding van de Amerikaanse marine heeft het vertrouwen in de leidinggevende capaciteiten van de vice-admiraal verloren.

Maandag raakte de torpedobootjager USS McCain beschadigd door een aanvaring met een olietanker in de Straat van Malakka. Tien opvarenden worden vermist. Duikers hebben inmiddels lichamen gevonden in een ondergelopen deel van het schip.

De Zevende Vloot bestaat uit zeventig schepen en onderzeeƫrs en telt 20.000 matrozen.

De beschadigde romp van de USS McCain EPA

Het was dit jaar al het vierde ongeluk met een schip van de Zevende Vloot, die zijn basis heeft in de Japanse havenstad Yokosuka. In juni kwamen zeven matrozen om het leven toen de USS Fitzgerald voor de Japanse kust botste met een containerschip.

Eerder waren er twee kleinere incidenten. In januari liep een kruiser voor de haven van Yokosuka aan de grond en in mei had een andere kruiser een aanvaring met een Zuid-Koreaanse vissersboot.

Vermoeidheid

Volgens de commandant van de vloot in de Stille Oceaan kunnen de ongelukken niet los van elkaar worden gezien. Hij heeft een onderzoek aangekondigd naar het functioneren van de Zevende Vloot. Er zijn alvast "disciplinaire maatregelen" genomen tegen een tiental marinemensen. Daarnaast komt er binnenkort een "wereldwijde operationele pauze" van enkele dagen voor de hele Amerikaanse vloot.

Volgens deskundigen kan vermoeidheid een rol gespeeld hebben. De Amerikaanse marine zou te veel eisen van zijn mensen. Oefeningen zouden te zwaar zijn en schepen zouden nodeloos grote afstanden afleggen en te vaak worden verplaatst.

STER Reclame