AFP

In de Centraal-Afrikaanse Republiek dreigt een genocide. Dat heeft VN-noodhulpcoördinator Stephen O'Brien gezegd naar aanleiding van een bezoek aan het land.

In een interview met persbureau AP zei O'Brien dat de aanvallen van milities op etnische of religieuze gronden sterk zijn toegenomen. "Er zijn voortekenen dat hier een genocide gaat plaatsvinden", aldus O'Brien, nadat hij eerste de VN-Veiligheidsraad over zijn ervaringen had geïnformeerd.

Tijdens zijn bezoek zag de VN-chef hoe 2000 moslims klem zaten in een katholieke kerk, nadat hun huizen waren verwoest door christelijke milities. "Militieleden lagen te wachten om ze af te slachten als ze naar buiten zouden komen", zei O'Brien "En alle huizen van christenen stonden nog overeind."

Staatsgreep

In de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt sinds 2013 gevochten. Islamitische rebellen van de Seleka-beweging pleegden toen een staatsgreep in het land, waar de meerderheid van de bevolking christelijk is. Christelijke milities namen daarop wraak op de militante islamitische coalitie.

VN-noodhulpcoördinator Stephen O'Brien EPA

"Het escaleert echt", zei de VN-noodhulpchef. "We zien dingen die we al lang niet meer hebben gezien. Het lijkt sterk op etnische zuiveringen."

12.000 VN-militairen

Sinds het begin van het bloedige conflict zijn er duizenden mensen omgekomen. Eind 2015 kwam de Centraal-Afrikaanse Republiek voor korte tijd in rustiger vaarwater, maar onlangs laaide het geweld opnieuw op.

De afgelopen vier maanden zijn er ruim 300 mensen omgekomen bij geweld. Meer dan 100.000 mensen zijn sindsdien op de vlucht geslagen. In het land zijn 12.000 VN-militairen gestationeerd om burgers te beschermen.

O'Brien had van christelijke milities gehoord dat zij de VN-militairen die afkomstig zijn uit het overwegend islamitische Marokko als legitiem doelwit beschouwen, omdat die de moslimbevolking zou beschermen. Het ontbreekt overal in het land aan centraal gezag, concludeert O'Brien.

STER reclame