VVD-leider Rutte arriveert bij het Johan de Witthuis
NOS Nieuws

Formatiedag 160: twee postduiven vliegen samen een stukje op

Terwijl de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuw kabinet in volle gang zijn, is er ook overleg tussen die partijen en het zittende demissionaire kabinet. Op Prinsjesdag moet de begroting voor volgend jaar worden gepresenteerd. Daarom praten informateur Zalm en minister Dijsselbloem regelmatig met elkaar.

"Ja er is afstemming tussen ons. Zalm en Dijsselbloem zijn als twee postduiven die een stukje opvliegen", zei de minister na afloop van een overleg over de begroting. Hij verwacht dat de begroting volgende week klaar is en dan naar de Raad van State kan.

"Er zijn nog wel wat knelpuntjes, maar het is niet een enorme waslijst", zei hij.

Minister Asscher denkt dat het conflict over de lerarensalarissen ook kan worden opgelost. "Ik heb goede hoop dat we eruit komen, maar het zal nog wat meer tijd vergen."

Na afloop van het formatiegesprek in het Johan de Witthuis lieten de onderhandelaars er maar weinig over los. "We laten dat dossier even voor de coalitie die demissionair is", zei D66-leider Pechtold.

Tentje in de tuin

Morgen zijn de onderhandelaars nog in Den Haag, maar donderdag en vrijdag vertrekken ze voor overleg naar landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum.

"Het is goed voor iedereen om even twee dagen door te werken op een andere plek", zei CDA-leider Buma. Volgens hem zijn er weinig slaapplekken op het werkterrein van de inspecteur-generaal der Krijgsmacht. "We moeten dus even kijken wie waar gaat slapen. Of het een tentje in de tuin wordt, weet ik niet", aldus de CDA'er.

Volgens VVD-leider Rutte is het een luxe kazerne, maar zijn de kosten beperkt omdat het om een locatie van de Rijksoverheid gaat. "Het is geen eindsprint, vrees ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl