Matroesjka-poppen van Trump en Poetin in een cadeauwinkel in Moskou

Rusland mag Trump wel, maar van toenadering komt weinig terecht

"In het Westen is de houding tegenover Trump alleen maar overdreven negatief", zegt de Russische cartoonist Vitali Podvitski. "Hij wordt afgeschilderd als een idioot." Onterecht, vindt hij. "Trump is excentriek, maar niet gek."

Bij veel Russen heeft de Amerikaanse president nog steeds een goede reputatie. Politiek analisten in Rusland benaderen hem op dezelfde manier als bij zijn aantreden. "Over het algemeen zijn ze welwillend", vertelt correspondent David Jan Godfroid in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Zo ook de bekende analist Sergej Markov, die bekendstaat als pro-Kremlin. Hij zegt dat Trump op zich een goede president is, maar dat hij wordt tegengewerkt door het politieke establishment in de Verenigde Staten.

'Beter een excentrieke leider dan een gekke opoe'

Dat is iets wat meer Russische deskundigen denken, vertelt Godfroid. Ze zijn ervan overtuigd dat er in de VS een zogeheten deep state actief is, die voorkomt dat Trump zijn agenda kan uitvoeren.

Daardoor zou er ook nog weinig zijn terechtgekomen van meer toenadering tussen Rusland en de VS, zeggen deze analisten. Want ondanks de aankondiging dat beide landen binnenkort gevoelige kwesties zouden gaan bespreken, is er volgens Godfroid nog weinig veranderd.

Het is beter om te maken te hebben met een excentrieke man dan met een gekke opoe.

Vitali Podvitski, cartoonist

"Trump en Poetin hebben elkaar één keer in levende lijve gezien. Tot oplossingen voor de problemen tussen de twee landen is het nog niet gekomen", zegt hij. "En dat zijn er nogal wat: Syrië, Oekraïne, Noord-Korea. Het staat er eigenlijk nog net zo beroerd voor als een half jaar geleden."

Maar volgens cartoonist Podvitski valt dat Trump niet aan te rekenen. Hij krijgt simpelweg de kans niet door het verzet vanuit eigen land, de Europese Unie en de NAVO. De Amerikaanse president zou meer de ruimte moeten krijgen, vindt hij. "Het is beter om te maken te hebben met een excentrieke man dan met een gekke opoe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl