Marit Bouwmeester in actie tijdens de WK Laser Radial in Medemblik

Akkerman verrast met zege op WK, Bouwmeester terug in race

Marit Bouwmeester heeft zich op de tweede dag van de WK Laser Radial in Medemblik hersteld van haar miserabele start. De tweevoudig wereldkampioene en regerend olympisch kampioene zeilde op het IJsselmeer naar de derde en de zesde plaats in race drie en vier.

Na twee mislukte races op maandag (29ste en 27ste) kon Bouwmeester zich geen fout meer permitteren. Van de eerste acht kwalificatieraces mag namelijk slechts één resultaat worden weggestreept en dus zijn topklasseringen vereist om zicht te houden op de medailles.

Met twee toptiennoteringen voldeed Bouwmeester aan die opdracht. Daardoor steeg ze van de 61ste naar de 24ste plaats in de tussenstand.

Jonker beste Nederlandse

De Friezin was niet de enige Nederlandse die dinsdag de wind in de zeilen had. Maxime Jonker werd vandaag dertiende en vierde en blijft daarmee beste Nederlandse op de tiende plaats.

Ook Daphne van der Vaart (vijftiende) en Mirthe Akkerman (zestiende) staan nog boven Bouwmeester. Akkerman verraste zelfs met de zege in de derde race.

De Belgische Evi Van Acker, de winnares van olympisch brons in Londen in 2012 en de nummer vier van Rio in 2016, gaat voorlopig aan de leiding.

Nieuwe opzet

De WK Laser Radial heeft dit jaar een nieuwe opzet gekregen. Honderd zeilsters strijden in acht kwalificatieraces om een plek in de finales. Van die eerste acht races wordt het slechtste resultaat weggestreept.

De beste vijftig zeilsters plaatsen zich voor de vier finaleraces. De resultaten uit de kwalificatieraces tellen mee in de vier finaleraces, waarvan ook het slechtste resultaat wordt weggestreept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl