James Mattis zondag in het vliegtuig naar Jordanië AFP

De Amerikaanse minister van Defensie Mattis wacht het advies van de chefstaf van het leger af voor hij besluit hoeveel extra manschappen hij naar Afghanistan stuurt. Mattis is op bezoek in Bagdad, waar hij reageerde op de toespraak over Afghanistan van president Trump.

Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Trump Mattis opdracht gegeven om ongeveer 4000 extra militairen naar Afghanistan te sturen. De Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan bestaat al uit 8400 man.

Het kunnen er meer of minder worden dan het aantal van 4000 dat in de media circuleert, zei Mattis in de Iraakse hoofdstad.

Trump zette in de afgelopen nacht zijn visie over Afghanistan uiteen. Hij beloofde een intensievere militaire bemoeienis om de opmars van de Taliban te stuiten. Hij liet zich niet in detail uit over de Amerikaanse militaire plannen.

De president erkende dat hij in de verkiezingstijd voorstander was van de terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit het land. Trump heeft zich door zijn militaire adviseurs ervan laten overtuigen dat dat een verkeerd besluit zou zijn.

De gevolgen van een overhaaste terugtrekking zijn zowel onvoorspelbaar als onaanvaardbaar, zei Trump. De Amerikanen vrezen dat de Taliban, al-Qaida en IS dan onmiddellijk in het gat zullen stappen dat de VS achterlaat.

STER reclame