Mark Sampson tijdens het EK in Nederland ANP

De bondscoach van de Engelse voetbalsters ligt zwaar onder vuur wegens een racistische opmerking aan het adres van één van van zijn donkere speelsters. Mark Sampson zou voorafgaand aan een wedstrijd in 2014 tegen de in Nigeria geboren Eni Aluko hebben gezegd dat ze er zeker van moest zijn dat haar familie geen ebola zou meebrengen naar het duel.

De 30-jarige Aluko, die meer dan honderd interlands voor Engeland speelde, doet nu haar verhaal tegenover The Guardian. De Engelse voetbalbond (FA) was al langer op de hoogte van het incident, maar koos ervoor om het stil te houden wegens de naderende start van het Europees Kampioenschap in Nederland.

November 2014 speelde Engeland thuis, op Wembley, tegen Duitsland. Aluko herinnert zich de situatie die zich daags tevoren afspeelde nog glashelder. "We zaten in een hotel. Op de muur hing een lijst met namen van familie en vrienden die de wedstrijd zouden komen bezoeken. Toevallig zat ik naast Mark. Toen ik hem vertelde dat er familie van mij vanuit Nigeria zou komen kijken, zei hij: Nigeria? Zorg ervoor dat ze geen ebola meebrengen."

80.000 pond voor geheimhouding

De voetbalbond liet weliswaar twee interne onderzoeken uitvoeren naar mogelijke misdragingen en/of beledigingen door Sampson, maar besloot vanwege gebrek aan bewijs niet over te gaan tot disciplinaire maatregelen. Niettemin betaalde de bond Aluko 80.000 pond in ruil voor geheimhouding. Nu heeft de speelster van Chelsea toestemming gekregen om een boekje open te doen.

Eni Aluko als analist bij het EK voetbal in Nederland Getty

De 34-jarige Sampson werd al eerder beschuldigd van het maken van misplaatste, racistische grappen. Volgens Aluko vroeg de Welshman ooit aan een teamgenoot. "Hoe vaak ben je al gearresteerd? Vier keer, toch?" Verder zou Aluko door een lid van de technische staf bij wijze van grap continu met een Caribisch accent zijn aangesproken.

Niet meer welkom

De aanvalster trok daarop aan de bel bij de Professional Footballers Association (PFA), de Engelse spelersvakbond, die daarop de voetbalbond inschakelde. Na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bosnië in april vorig jaar kreeg Aluko bezoek van Samspon, met de boodschap dat ze niet meer welkom was bij het nationale team.

Engeland, met Sampson als bondscoach, reikte deze zomer tot de halve finales van het EK. Daarin werd het verslagen door Nederland, de latere kampioen.

STER reclame