Driss Oukabir, een van de verdachten die voorgeleid worden EPA

De vier leden die nog in leven zijn van de terroristische cel die de aanslagen in Barcelona en Cambrils pleegde, zijn voorgeleid voor de rechter. De vier waren onder strenge veiligheidsmaatregelen naar Madrid gebracht, waar ze voor de rechtbank zijn verschenen. De rechter bepaalt vandaag of de verdachten voorlopig in hechtenis blijven.

De vier verdachten maakten volgens de Spaanse justitie deel uit van een groep van twaalf mannen. Met een wit bestelbusje werden op de Ramblas 13 mensen doodgereden en in de nacht daarop doodden leden van de groep een vrouw in Cambrils, ook in Catalonië.

De bestuurder van het busje, Younes Abouyaaqoub, werd gisteren in de buurt van Barcelona gelokaliseerd en doodgeschoten door de politie. Toen hem gevraagd werd zich te legitimeren liet hij zijn bomvest zien, waarop agenten het vuur openden. Het bomvest bleek namaak.

Abouyaaqoub vluchtte vorige week donderdag na de aanslag te voet, kaapte een auto en stak de chauffeur dood.

Verdachten

Een van de verdachten die vandaag voor de rechter staan, is Driss Oukabir. Zijn paspoort werd gevonden in het gestolen busje van de aanslag in Barcelona. Hij meldde zich vrijwillig bij de politie met het verhaal dat zijn broer zijn identiteitspapieren had meegenomen. Deze Moussa Oubakir (17) werd in Cambrils met vier andere terroristen doodgeschoten door de politie.

Ook voorgeleid wordt Mohammed Aalla, de bestuurder van de Audi waarmee de aanslag in Cambrils werd gepleegd. Een andere nog levende verdachte die wordt gehoord is Mohamed Houli Chemlal, die werd gearresteerd na de gasontploffing Alcanar. De vierde verdachte is Salah el Karib, die een internetcafé in Ripoll runde. De terroristische cel opereerde vanuit het Pyreneeën-dorp Ripoll.

Marokko

In Marokko is een neef van de broers Oubakir aangehouden, melden Marokkaanse politiebronnen aan de Spaanse krant La Vanguardia. De neef, Nourine Oubakir, is op verdenking van het verheerlijken van terrorisme aangehouden. Hij zou in een café urenlang hebben gesproken met de twee leden van de terroristische groep.

Parijs

De auto die gebruikt werd voor de aanslag in Cambrils is in de afgelopen weken in de buurt van Parijs geflitst. De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft mediaberichten daarover bevestigd.

Collomb zegt dat Frankrijk, net als Spanje, op dat moment niet op de hoogte was van het bestaan van de terroristische cel, die in de woorden van de minister "uitsluitend Spaans was". Collomb voert morgen in Madrid overleg met de Spaanse regering.

STER reclame