Wayne Rooney scoorde zijn 200ste treffer tegen Manchester City

Rooney maakt 200ste in remise Everton tegen Manchester City

In een boeiend duel in Manchester heeft Everton met 1-1 gelijkgespeeld tegen Manchester City. Uitgerekend de topscorer aller tijden van Manchester United, Wayne Rooney, opende met zijn tweehonderdste doelpunt in de Premier League de score voor Everton. Raheem Sterling trok tien minuten voor tijd de stand gelijk.

In de ploeg van Everton begonnen maar liefst acht spelers met een Engels paspoort in de basis. Dat gebeurde bij de ploeg uit Liverpool voor het laatst op Tweede Kerstdag in 1997.

Recordaankoop Gylfi Sigurdsson begon op de bank bij Everton; hij miste een deel van de voorbereiding van het seizoen bij zijn oude ploeg Swansea City en werd nog niet fit genoeg bevonden. Ook Davy Klaassen werd door Koeman op de bank gezet.

Manchester City was opvallend slordig in de openingsfase en de verdediging van Everton werd dan ook nauwelijks in verlegenheid gebracht. Na 26 minuten kreeg de thuisploeg de eerste kans toen Nicólas Otamendi van afstand op doel schoot. Doelman Jordan Pickford bokste de bal in de voeten van Sergio Agüero, die het vervolgens met een lobje probeerde. Aanvoerder Phil Jagielka haalde de bal van de lijn voor Everton.

Rooney op 200

Even later schoot David Silva op de paal na een fabelachtige pass van Agüero. Manchester City voerde de druk op, maar toen stond Rooney op bij de ploeg uit Liverpool.

Dominic Calvert-Lewin had een goede actie op rechts, zette voor en Rooney rondde beheerst af. Het was zijn tweehonderdste treffer in de Premier League; alleen Alan Shearer wist er ooit meer te maken met 260 competitiedoelpunten.

Kyle Walker ziet de rode kaart na twee gele kaarten in twee minuten

Manchester City leek gefrustreerd na de gemiste kansen in de eerste helft en de ploeg haalde de rust dan ook niet met elf spelers; verdediger Kyle Walker ontving in de 42ste minuut zijn eerste gele kaart en zag twee minuten later opnieuw geel voor een overtreding op Calvert-Lewin.

Klaassen invaller

In de tweede helft bracht Koeman zowel Klaassen als Sigurdsson in het veld om meer controle op het middenveld te krijgen. De tien van City bleven het meeste balbezit houden, maar kregen nauwelijks grote kansen. Tot in de 82ste minuut invaller Raheem Sterling een afgeslagen bal perfect volleerde en doelman Jordan Pickford kansloos liet voor de 1-1.

De volley van Raheem Sterling en de 1-1 van Manchester City

In de slotminuten moest ook Everton met tien man verder. Morgan Schneiderlin kreeg kort voor tijd zijn tweede gele kaart. In de blessuretijd redde Klaassen zijn ploeg met een belangrijke verdedigende actie in het eigen strafschopgebied, voordat David Silva kon uithalen op doel.