AFP

In de Afghaanse hoofdstad Kabul is een explosie gehoord in de diplomatieke wijk, melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. De explosie klonk kort na een alarm, dat vaak gebruikt wordt door de Amerikaanse ambassade om te waarschuwen voor een raketaanval.

De explosie komt op een gevoelig moment. Over een paar uur houdt president Trump een toespraak over zijn plannen met de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Na zestien jaar en drie presidenten is de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan nog steeds niet voorbij. 8400 Amerikaanse militairen zijn er nog actief in het land.

Zeer waarschijnlijk kiest Trump niet voor terugtrekking uit Afghanistan. Sterker nog: verwacht wordt dat hij juist meer troepen zal sturen, mogelijk zelfs ruim 4000 militairen extra.

Dat is een heel ander geluid dan wat de president verkondigde tijdens zijn campagne. Het zou 'America First' worden. Ook eerder, getuige oude tweets, was Trump al tegen de Afghanistan-oorlog. Sinds 2011 verkondigde hij op Twitter herhaaldelijk tegen de oorlog te zijn.

Bovendien is Afghanistan een peperdure oorlog: zeker 714 miljard dollar is sinds oktober 2001 al opgegaan aan de operaties, blijkt uit een rapport van het Pentagon uit juli. Dat is zo'n 3,9 miljard dollar per maand. Alleen de Irak-oorlog was duurder.

Trumps voorganger Obama wilde voor het einde van zijn ambtstermijn de troepen hebben teruggetrokken uit het land, maar het is er nog te onveilig. De situatie lijkt alleen maar te verslechteren, zeker toen de missie van de NAVO aan het eind van 2014 stopte.

De regering in Kabul heeft in grote delen van Afghanistan helemaal niets te vertellen. Daar maken de Taliban de dienst uit. En ook IS heeft een deel van het land in handen. Minister Mattis van Defensie zei al dat de Amerikanen "de strijd op dit moment niet winnen".

Mogelijk is Mattis degene die Trump heeft aangespoord om meer troepen te sturen. Hij vindt dat de Amerikaanse aanwezigheid in het gebied noodzakelijk is om de dreiging van islamitische terroristen tegen te gaan. Binnen de Amerikaanse regering wordt gevreesd dat een overwinning van de Taliban kan leiden tot een vrijplaats voor terroristische bewegingen in Afghanistan, van waaruit ze aanvallen op de VS kunnen beramen.

Mogelijk geeft Trump in zijn toespraak nog geen precieze cijfers, maar kondigt hij alleen aan dat hij het leger toestemming heeft gegeven voor een uitbreiding van het aantal manschappen. Die toestemming heeft hij in juni al gegeven, meldde persbureau AP toen. Trump heeft het alleen nooit officieel aangekondigd.

Wellicht kondigt de president vanavond ook aan dat de VS kiest voor een zwaarder anti-terreurbeleid. Dat betekent dat er meer speciale eenheden en drones naar zowel Afghanistan als buurland Pakistan worden gebracht.

STER reclame