Oud-scheidsrechter Mario van der Ende

Van der Ende schrikt van niveau scheidsrechters eredivisie

Mario van der Ende maakt zich zorgen over het niveau van de Nederlandse arbitrage. De oud-topscheidsrechter reageert hiermee op de kritiek die er was na het afgelopen eredivisieweekend op de scheidsrechterlijke beslissingen.

"Er waren zes of zeven voorbeelden van overtredingen die zeker rood waren", zegt Van der Ende maandag, voorafgaand aan het Voetballer van het Jaar-gala. Ook waren er volgens Van der Ende nog wat andere momenten met vreemde beslissingen.

Voorbeelden

Zo was er bij AZ-ADO Den Haag een duel tussen Ron Vlaar en Wilfried Kanon en maakte Rai Vloet in het duel NAC-PSV een harde overtreding op Marco van Ginkel waarvoor Vloet geen kaart kreeg.

Een ander voorbeeld was de overtreding van Jan-Arie van der Heijden op Zakaria El Azzouzi tijdens Excelsior-Feyenoord. Scheidsrechter Björn Kuipers trok de gele kaart, terwijl hij misschien wel rood had moeten geven.

"Het was een noodgreep, zo leek het, van Jan-Arie van der Heijden. Dit is toch compleet op de benen gespeeld door Van der Heijden", was de reactie van NOS-commentator Jan Roelfs tijdens de wedstrijd.

Björn Kuipers

Opfriscursus

Björn Kuipers is het niet eens met de kritiek: "Ik denk dat de commentator van de NOS een opfriscursus nodig heeft over de rode kaart. Het moment was wel hard en intens, maar het contactmoment was absoluut niet roodwaardig", benadrukt Kuipers, die op het voetbalgala in Hilversum de Gouden Kaart kreeg uitgereikt voor de beste scheidsrechter van het vorige seizoen.

Kuipers vervolgt: "Wij scheidsrechters hebben na dit weekend uiteraard bij elkaar gezeten. Ik heb zelfs de FIFA en UEFA de situatie voorgelegd en ook zij gaven aan dat het een gele kaart was."

Van der Ende hoopt dat er iets verandert. "Soms kijk ik met de ogen dicht en kromme tenen. Het is gewoon een professioneel vak, hè? Daar moeten ze veel meer aandacht aan schenken. Ik heb ook het idee dat het harde en het ruwe spel niet helemaal van elkaar wordt onderscheiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl