Robin Linschoten in 2009 bij een persconferentie van de DSB Bank
NOS NieuwsAangepast

Oud-staatssecretaris Linschoten verdacht van belastingfraude

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten (VVD) moet binnenkort voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen vanwege belastingfraude, meldt het ANP. De zaak dient 1 september voor de meervoudige kamer.

Het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen dat het gaat om de oud-politicus, maar spreekt van een 60-jarige verdachte uit Eemnes. Dat is de woonplaats van Linschoten.

Het OM verwijt de verdachte dat hij onjuiste aangiften omzetbelasting heeft gedaan over de jaren 2010 tot en met 2012. Hij zou de btw-fraude hebben gepleegd met zijn eigen bv's. Het fraudebedrag ligt rond de 100.000 euro.

Vertrouwen

Volgens het OM moet de Belastingdienst erop kunnen vertrouwen dat mensen de juiste aangiften doen. "Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt de Staat inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid", laat een woordvoerder weten.

De advocaat van de voormalige politicus was niet bereikbaar voor commentaar.

Aftreden

Linschoten (1956) was van 1994 tot 1996 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij trad af omdat hij onvoldoende vertrouwen kreeg van de Tweede Kamer in een debat over het rapport van de commissie-Van Zijl over het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (Ctsv). PvdA'er Jan van Zijl leidde toen een parlementair onderzoek.

De Kamer hield Linschoten verantwoordelijk voor de bestuurlijke problemen bij de toezichthouder op de uitvoering van sociale-verzekeringswetten. Ook verweet de Kamer Linschoten dat hij een rapport van het Ctsv over de afschaffing van de ziektewet, de Wet terugdringing ziekteverzuim, had vertraagd.

Voordat hij staatssecretaris werd, was Linschoten twaalf jaar lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Hij kwam in 1982 als 25-jarige in de Kamer en was daarmee destijds het jongste Kamerlid.

DSB

Na zijn politieke loopbaan werkte Linschoten jarenlang bij verzekeraar Interpolis. Later werd hij zelfstandig managementconsultant. Ook was hij kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). In 2009 was Linschoten nog enkele maanden lid van de raad van bestuur van de DSB Bank van Dirk Scheringa. De bank viel in dat jaar om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl