AFP
NOS NieuwsAangepast

Dagje bodyguard huren? In China binnenkort per app

In Quingdao, een stad in het noordoosten van China, kun je vanaf begin volgende maand via een app een bodyguard inhuren. Normaal gesproken zie je de ernstig kijkende mannen met oortjes vooral rond zakenmensen en politici, maar Jinyiwei wil daar iets aan veranderen.

De app, die is vernoemd naar de geheime dienst die tijdens de Mingdynastie (1368-1644) de keizer beveiligde, heeft in de stad een netwerk van 50.000 beveiligers. Die werken samen voor 47 bedrijven.

Iedereen die dat wil kan een bodyguard inhuren. De prijzen lopen uiteen van 8,50 tot zo'n 25 euro per uur. Het bedrag hangt af van wat de beveiligers moeten doen.

Oud-militairen

De bodyguards zijn vooral oud-militairen, zegt mede-oprichter Li Shangshang in gesprek met de China Daily. "Ze moeten hun ID-kaart, militaire certificaten en vergunningen kunnen tonen. Daarnaast zijn ze verplicht een manieren- en etiquette-training te volgen en een uniform te dragen."

Shangshang benadrukt dat zijn app niet alleen bedoeld is voor rijke zakenmensen. "Mensen die zich niet veilig voelen, zeker als ze ergens heengaan waar twijfel is over de veiligheid of als ze kostbaarheden bij zich dragen, kunnen inloggen in de app en vragen om een bodyguard." De bodyguards mogen alleen zorgen dat situaties niet escaleren, provoceren of vechten is niet toegestaan, zegt de mede-oprichter.

Jinyiwei start in Qingdao, maar de bedoeling is dat de dienst snel in meer Chinese steden actief is en zelfs in andere landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl