Rafael Nadal omarmt in juli stevig zijn tiende Roland Garros-trofee
NOS SportAangepast

Nadal begint aan zijn vierde periode als heerser

Het getal 1 staat weer achter zijn naam. Op 18 augustus 2008 besteeg Rafael Nadal voor het eerst de hoogste trede van de wereldranglijst. Vandaag, negen jaar later, grijpt de Mallorcaan weer de macht.

Nadal (31) neemt de plek over van Andy Murray. De Brit zat sinds 7 november 2016 41 weken op de belangrijkste zetel van het mondiale mannentennis. De Spanjaard profiteert van een heupblessure bij Murray, die hierdoor de voorbije weken geen punten voor de wereldranglijst heeft kunnen verzamelen.

Geweldig, na alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt.

Rafael Nadal

"Het is geweldig om opnieuw de nummer van de wereld te zijn, na alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt", doelt Nadal op zijn veelvuldige blessureleed, waardoor hij de afgelopen jaren soms lang niet in actie kwam.

Desondanks staat Nadal sinds 25 april 2005 al twaalf jaar onafgebroken in de toptien.

Rafael Nadal wint in april 2005 de titel in Monte Carlo, waardoor hij voor het eerst de toptien binnenkomt

Nadal neemt met de nummer 1-positie een record over van Jimmy Connors. Er zat een gat van 8 jaar en 339 dagen tussen de eerste en laatste keer (29 juli 1974 - 3 juli 1983) dat de Amerikaan de eerste plaats wist te veroveren. Nadal nam negen jaar en drie dagen geleden voor het eerst plaats op de troon.

Nadal dankt zijn prestatie aan toernooizeges van Monte Carlo, Barcelona, Madrid en Roland Garros. Hij haalde dit seizoen bovendien drie finales: de Australian Open, Acapulco en Miami.

Weergaloze Nadal pakt tiende titel op Roland Garros

"Dit is een geweldige prestatie van Rafa. Ik weet nog goed toen hij vorig jaar geblesseerd was. En kijk waar hij nu staat", toont Roger Federer bewondering voor zijn vriend en tevens aartsrivaal.

US Open

Nadal kan na de US Open, die komende maandag van start gaat, zijn eerste plaats kwijt zijn aan Murray of Federer.

De Brit of de Zwitser neemt bij het winnen van de titel de nummer 1-positie over. Bij alle overigens scenario's is Nadal afhankelijk van de resultaten van Federer en Murray.

De vier periodes van Nadal op de eerste plaats

Begindatum Einddatum Weken
18 augustus 2008 5 juli 2009 46
7 juni 2010 3 juli 2011 56
7 oktober 2013 6 juli 2014 39
21 augustus 2017 ? ?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl