De Big Ben, de toren van het Britse parlementsgebouw
NOS NieuwsAangepast

Nazi's kregen Big Ben niet stil, bouwvakkers nu wel

Al 158 jaar luidt hij ieder uur: de Big Ben in Londen. Maar de Londenaren moeten het voorlopig even zonder doen: 's werelds bekendste klok is namelijk toe aan een grote renovatie en het harde geluid is niet gezond voor de bouwvakkers. Daarom was de bel vandaag om 12.00 uur voor het laatst te horen, vanaf nu luidt hij vier jaar niet meer.

Verslaggever Martijn van der Zande was vanmiddag bij de laatste slag van de Big Ben, die gevolgd werd door een luid applaus.

Het besluit leidt tot verontwaardiging bij veel Britten, onder andere bij premier Theresa May. "De Big Ben wordt de hartslag van de natie genoemd", legt correspondent Suse van Kleef uit. "Ze houden hier van tradities, hij slaat al 158 jaar, vier keer per uur. Dus het zal gek zijn als hij nu jaren niet meer te horen is."

Ook bij de brexit is er al een rol bedacht voor de bel.

Correspondent Suse van Kleef

De Big Ben heeft voor de Britten een grote symbolische waarde. "Op momenten die van landsbelang zijn spelen de klokken een grote rol." Van Kleef noemt als voorbeeld de Britse verkiezingen. "De televisie-uitzendingen mochten pas met de exitpolls beginnen nadat de Big Ben om 10.00 uur had geslagen."

"En ook voor de brexit was er al een rol bedacht voor de klok", vertelt Van Kleef. Toen op 29 maart de officiële opzegbrief werd verstuurd, werd al gepraat over de deadline voor het bereiken van de brexit-deal. Volgens velen zou die deal precies bereikt moeten worden op het op het moment dat de Big Ben 29 maart 2019 middernacht slaat. "Of dat ook gaat gebeuren is natuurlijk de vraag, maar ze roepen dat de klok de 'democratie bekrachtigt'. Dat zijn grote woorden."

De nazi's kregen hem niet stil, bouwvakkers wel.

Correspondent Suse van Kleef

De Big Ben speelt niet alleen in deze tijd een belangrijke rol. In de Eerste Wereldoorlog werd de klok niet geluid en ook niet verlicht. "Dat deden ze om te voorkomen dat Duitse zeppelins de klok zouden aanvallen."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd besloten de klok juist wel te luiden. "Het was een vorm van verzet. De Britten lieten zien: wij blijven opstaan, wij zijn onafhankelijk. Daar wordt nu ook wel gekscherend naar verwezen. Mensen roepen hier, de nazi's kregen hem niet stil, een stel bouwvakkers wel."

Helemaal stil zal de Big Ben de komende vier jaar niet zijn. Voor grote evenementen als de dodenherdenking en Oud en Nieuw zal een uitzondering gemaakt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl