NOS NieuwsAangepast

Zonnepanelen voor honderden melkveebedrijven

De komende twee jaar worden daken van 310 melkveebedrijven bedekt met ruim 416.000 zonnepanelen. Deze panelen hebben een gezamenlijk oppervlak van 100 voetbalvelden en worden gefinancierd met een subsidie van ruim 200 miljoen euro.

De zonnepanelen geven zoveel stroom als het verbruik van 33.000 huishoudens. Maar de stroom zal in eerste instantie alleen gebruikt worden voor de kantoren van Friesland Campina en voor de melkveehouders zelf.

De subsidie is toegekend door minister Kamp van Economische zaken aan de melkveebedrijven van Friesland Campina. De zogenoemde SDE+-regeling is bedoeld om de ontwikkeling van duurzame energievoorziening in Nederland te stimuleren.

Dakhuuroplossing

Een installatiebedrijf plaatst de zonnepanelen en is ook verantwoordelijk voor de financiering, garantie en onderhoud. Als vergoeding voor het beschikbaar stellen van het dak krijgt de melkveehouder jaarlijks 3 tot 4 euro per zonnepaneel.

De melkveehouder kan elk jaar besluiten om de installatie en subsidiefinanciering over te nemen. Met dit initiatief wil de zuivelonderneming bijdragen aan de doelstelling voor klimaatneutrale groei in 2020.

Later dit jaar volgt een nieuwe subsidieronde voor de melkveehouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl