Omstreden Imam Sjeik Fawaz Jneid
NOS NieuwsAangepast

Salafistische organisaties veroordelen gebiedsverbod Haagse imam

Het gebiedsverbod dat minister Blok heeft opgelegd aan de omstreden imam Fawaz Jneid is in strijd met de grondwet. Dat stellen salafistische organisaties in een reactie op Facebook. Volgens de organisaties maakt het verbod deel uit van een heksenjacht van de staat op iedereen die een andere mening heeft dan de publieke opinie.

Minister Blok legde de imam vorige week een gebiedsverbod op voor de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. Hij mag nu zes maanden niet meer prediken in en rond de boekwinkel aan de Cilliersstraat.

Intolerante boodschap

Volgens Blok verkondigt de imam een intolerante boodschap waarmee hij bijdraagt aan de radicalisering van jongeren. Burgemeester Krikke van Den Haag had aangedrongen op het gebiedsverbod.

De organisaties schrijven in hun verklaring dat Jneid nooit is veroordeeld voor opruiing of haatzaaien. Ze noemen het gebiedsverbod een selectieve anti-islam maatregel die de Nederlandse moslim raakt in zijn vrijheden en rechten.

"Een dergelijke onderdrukkende maatregel draagt niet bij aan het in stand houden of bevorderen van een harmonieuze samenleving. Het in de hoek zetten van andersdenkenden middels wankele wetgeving werkt enkel averechts", staat in de verklaring.

Oorlog tegen salafisme

De imam zelf reageerde vorige week op de maatregel. "Dit is de zoveelste stap in de oorlog tegen het salafisme in Nederland." Hij zegt dat hij tegen extremisme is en dat hij jongeren vaak genoeg heeft tegengehouden om naar IS-gebied te gaan.

Jneid werd in het verleden weggestuurd bij de Haagse As-soennah moskee vanwege het sluiten van illegale huwelijken. Ook vervloekte hij de vermoorde cineast Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl