De ploeggenoten van Kruijswijk beschermen hun kopman in de tweede rit in de Vuelta

'Er is nog veel tijd te winnen en te verliezen voor Kruijswijk'

Steven Kruijswijk is de eerste twee dagen in de Vuelta niet zonder kleerscheuren doorgekomen.

De kopman van Lotto-Jumbo liep weliswaar geen lichamelijke schade op, maar heeft al wel een achterstand van meer dan een halve minuut op klassementsrenners als Chris Froome en Wilco Kelderman, die wel in de toptien van de rangschikking staan. Kruijswijk staat 56ste.

Zaterdag verloor Kruijswijk tijd door een val van zijn ploeggenoten in de ploegentijdrit. En in de tweede etappe op zondag verloor hij dertien tellen op Vincenzo Nibali en vijf op de andere klassementsmannen, omdat er in de laatste kilometers nog een gat viel.

'Goed bij de pinken'

Ook ploegleider Grischa Niermann had op een andere start van de Ronde van Spanje gehoopt, maar toch is hij tevreden met het optreden van zijn ploeg in de stressvolle tweede etappe.

"Vandaag zijn we de hele dag goed bij de pinken geweest. Helaas verliest Steven een klein beetje tijd. Dat hadden we liever niet gehad, maar uiteindelijk kunnen we daarmee leven", zei Niermann in Langs de Lijn.

In de tweede etappe werd gevreesd voor waaiers, maar die kwamen er uiteindelijk niet. Voor de kijker gebeurde er weinig tot de laatste kilometers, maar voor de renners en de ploegleiders was het geen rustige dag.

"Het was zelfs in de auto stressvol en in het peloton nog veel meer. Iedereen wilde vooraan zitten, voor het geval er een waaier zou wegrijden. We hebben het goed gedaan, ondanks dat we niet met onze beste waaierspecialisten aan de start staan. Helaas was het de laatste twee kilometer niet goed genoeg."

Niet verwaarloosbaar

De komende dagen moet Kruijswijk in de achtervolging om zijn achterstand goed te maken. Niermann is realistisch. "Het verschil is zeker niet verwaarloosbaar. Een grote ronde kan uiteindelijk ook op seconden beslist worden. Maar de Vuelta is zodanig lastig en er zijn zo veel bergritten... Er is zeker nog veel tijd te winnen en te verliezen", aldus de Duitse ploegleider.

"We hopen morgen (maandag, red.) te zien dat Steven er goed voor staat in de rit naar Andorra. En dan zien we verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl