Amerikaanse komiek Jerry Lewis (91) overleden

Aangepast
ANP

De Amerikaanse komiek Jerry Lewis is op 91-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Las Vegas. Hij vormde samen met Dean Martin een van de meest succesvolle komische duo's uit de geschiedenis van Hollywood. Het tweetal was in de jaren 50 ongekend populair.

Ze traden op in shows en op radio en tv en hadden ook zakelijk succes als eigenaren van clubs. Ze maakten samen zestien films, zoals At War With the Army (1950), Sailor Beware (1952), The Caddy (1953), Living It Up (1954), You're Never Too Young (1955) en Hollywood or Bust (1956).

De rolverdeling lag vast: Lewis was de clown, hij speelde een soort uit de kluiten gewassen kind, terwijl de charmante Martin om de haverklap in zingen uitbarstte, zoals in het nummer That's Amore.

Jerry Lewis één van de grootste komieken van Amerika overleden

De samenwerking eindigde met een grote ruzie. Martin had er genoeg van dat Lewis altijd alle aandacht trok. Nadat ze uiteen waren gegaan speelde Lewis, ook weer met veel succes, in films als The Bellboy (1960) en The Nutty Professor (1963), die later een remake zou krijgen met Eddy Murphy in de hoofdrol.

Filmstudio Paramount bood hem een contract aan waarmee hij het voor die tijd ongekende bedrag van 10 miljoen dollar verdiende. Hij kreeg volledige artistieke vrijheid bij het maken van zijn films, een zeldzaam privilege in Hollywood waar de studiobazen in de regel het laatste woord hebben over scripts en montages.

Dean Martin & Jerry Lewis zingen That's Amore

Jerry Lewis zette zich ook vele tientallen jaren in voor de strijd tegen spierziekten. Vanaf 1966 presenteerde hij tot 2010 elk jaar een inzamelingsactie op de televisie in de weekends voorafgaand aan de Amerikaanse feestdag Labor Day, de eerste maandag van september. Die shows duurden 21 uur per aflevering en hebben in totaal ruim 2 miljard euro opgeleverd.

Ook in Europa genoot Lewis populariteit, met name in Frankrijk. "Hij was bepalend voor de Amerikaanse amusement in de 20e eeuw", schrijft The New York Times in het bericht van zijn overlijden.