Jan-Arie van der Heijden
NOS VoetbalAangepast

Geen Woudestein-trauma voor Van der Heijden

Op de vroege ochtend van 7 mei 2017 wordt een man uit een lichtmast in Kralingen gepikt. De man zit daar al uren en vertoont kenmerken van onderkoeling. Hij mist de wedstrijd die hij voor geen goud wilde missen.

Die zondagmiddag zou Feyenoord namelijk voor het eerst sinds 1999 kampioen worden van de eredivisie. Dat stadgenoot - en in het verleden zelfs partnerclub - Excelsior roet in het eten zou gooien, hield niemand voor mogelijk.

Bij de aankomst van de spelersbus van Feyenoord bij Woudestein leek het kampioensfeest al begonnen. "Er hing een hele mooie sfeer en we hadden er als team ook heel veel zin in", herinnert verdediger Jan-Arie van der Heijden zich. "Wij wilden die dag kampioen worden. Maar iedereen weet hoe het is afgelopen..."

Jan-Arie van der Heijden over Excelsior-Feyenoord

Feyenoord werd met 3-0 vernederd door het kleine Rotterdamse broertje. "We speelden niet goed", aldus Van der Heijden, "en dat is een understatement. Excelsior overblufte ons en won terecht."

Een week later kwam het alsnog goed, toen Dirk Kuijt zijn afscheidswedstrijd glans gaf met een glaszuivere hattrick. "Op dat moment bij Excelsior baal je enorm, maar gelukkig kregen we nog een kans", zegt Van der Heijden met een grijns. En dus is er geen sprake van een trauma van Woudestein. "Nee, helemaal niet. Nul."

Kunstgras

Drie maanden later staat Excelsior-Feyenoord weer op het programma. Een heel andere wedstrijd, vindt Van der Heijden. Geen kampioensdruk, maar de tweede wedstrijd van het seizoen. Andere spelersgroepen. Maar wat niet veranderd is: kunstgras.

En dat was de afgelopen jaren nog weleens een probleem in Rotterdam-Zuid. In de afgelopen vijf seizoenen boekte Feyenoord in minder dan de helft van de duels op kunstgras een overwinning.

"We moeten het ermee doen", verzucht Van der Heijden. "De cijfers liegen niet. We wonnen procentueel minder vaak op kunstgras. Dat lijkt me een mooie doelstelling om dit seizoen wel veel wedstrijden op kunstgras te winnen."

2016/17: Feyenoord faalt in kampioenswedstrijd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl