De gids met daarin de verkeerde Indonesische vlag
NOS NieuwsAangepast

Vlaggenrel tussen Indonesië en Maleisië

Kom je aan de vlag, dan kom je aan de trots van een land. Dat is maar weer eens gebleken in Zuidoost-Azië. Veel Indonesiërs zijn woedend omdat buurland Maleisië in de fout is gegaan bij het afbeelden van de Indonesische vlag.

In Maleisië zijn gisteren de Southeast Asian Games begonnen, een groot sportevenement met deelnemers uit elf landen uit de regio. Ter gelegenheid daarvan verscheen een souvenirgids met daarin de landen die het evenement eerder organiseerden. Ook de vlaggen stonden erbij en daar ging het mis.

De Indonesische vlag bestaat uit twee horizontale banen, een rode boven en een witte onder. De Maleisiërs draaiden dat om, waardoor het de Poolse vlag werd. Natuurlijk was er ophef op Twitter waar de hashtag #shameonyoumalaysia al snel trending werd.

Veel mensen leefden zich uit op de Maleisische vlag door de blauwe rechthoek met de halve maan en de ster van linksboven naar rechtsonder te verplaatsen.

Om het nog wat pijnlijker te maken, werd de gids met de foute vlag gisteren bij de openingsceremonie uitgedeeld aan alle vips. Ook op regeringsniveau in Indonesië is er woede. President Widodo vroeg excuses van de Maleisische regering al zei hij er ook wel bij dat het incident niet moet worden overdreven. De voorzitter van het Indonesische Olympisch Comité riep op om de gids uit de handel te nemen en een nieuwe versie te drukken.

Maleisië is inmiddels diep door het stof gegaan. Dit is zeer pijnlijk, zei de minister van Jeugd en Sport. In een officiële verklaring van het organisatiecomité wordt de vergissing ook nog eens "diep betreurd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl