NOS NieuwsAangepast

Marokkaanse gemeenschap Ripoll houdt minuut stilte voor slachtoffers

Ripoll

Ripoll, een kleine slaperige Spaanse stad met 11.000 inwoners, aan de voet van de Pyreneeën. Iedereen kent elkaar, in ieder geval van gezicht. Niemand uit de stad had verwacht dat zeven van de minstens acht verdachten die betrokken waren bij de aanslag in Barcelona hier vandaan zouden komen.

De Marokkaanse gemeenschap in Ripoll wilde vanavond laten zien dat ze niet achter de daden van de Marokkaanse jongens staan. Met ongeveer vijftig man werd er een minuut stilte gehouden op een plein in de stad. De Marokkaanse Spanjaarden stonden met bordjes in hun handen waarop 'niet in mijn naam' stond geschreven.

Ook de moeders en tantes van de verdachten stonden daarbij. "Ze zeiden dat ze op vakantie gingen", vertelden ze. "We hebben nog smsjes van ze gekregen, tot donderdag." Met deze actie hoopten ze aan iedereen te laten zien dat de aanslag niet gepleegd is door de zonen zoals zij ze kenden.

Ook de 22-jarige Hamza, die bij een paar van de jongens in de klas zat en samen met ze voetbalde, had dit nooit zien aankomen. "Ze waren heel normaal. Altijd samen, aten bij elkaar", vertelt hij. "Het waren jongens die alles samen deden, vrienden voor het leven." Hamza kan zich niet voorstellen dat ze zijn gedood. "We zaten samen op school, het zijn jongeren."

We dachten allemaal dat we samenleefden in een vreedzame rustige, hechte gemeente.

Loco-burgemeester Ripoll

De loco-burgemeester van de stad is erg geschrokken. "We dachten allemaal dat we samenleefden in een vreedzame rustige, hechte, gemeente. " Ieder had zijn eigen cultuur en denkwijzen, zegt ze. "Maar we hadden nooit gedacht dat de terreurcel hiervandaan zou komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl