
Veel belangstellenden bij herdenking 'dodenspoorwegen'
Op landgoed Bronbeek in Arnhem zijn voor de vijftigste keer de slachtoffers herdacht van de 'dodenspoorwegen' uit de Tweede Wereldoorlog. Enkele honderden mensen woonden de plechtigheden bij, onder wie tientallen veteranen.
Na de val van Nederlands-Indië nam Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen gevangen. Die werden gedwongen de spoorweg tussen de toenmalige landen Birma (nu Myanmar) en Siam (nu Thailand) en de Pakan Baroe-lijn op Sumatra aan te leggen.
De spoorlijnen werden gebruikt voor de aanvoer van troepen en materieel voor de Japanners. In totaal werden 250.000 mensen gedwongen eraan mee te werken. 100.000 van hen overleefden de ontberingen niet, onder wie bijna 2800 Nederlandse krijgsgevangenen. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat met de aanleg werd begonnen.
Reünie
De herdenking begon met een reünie van spoorwegveteranen. Daarna volgde een herdenkingsceremonie bij het Drie-Pagodenmonument. Veteranen, nabestaanden en familieleden kwamen daar bij elkaar, evenals vertegenwoordigers van de krijgsmacht, de gemeente Arnhem en herdenkingsorganisaties.
Experts: kwijtschelden overheidsschulden in toeslagenaffaire lost nog niet alles op
Private schuldeisers zijn niet meegenomen in het plan.
Waarom Poetin de naam van Navalny niet uitspreekt in het openbaar
Vandaag kreeg oppositieleider Alexej Navalny in Moskou te horen dat hij tot zeker 15 februari blijft vastzitten. Maar wat is zijn doel, en waarom keerde hij terug naar Rusland?
'Avondklok of bezoekverbod onontkoombaar om stijging curve te voorkomen'
De Britse coronavariant is minder besmettelijk dan gedacht. Maar epidemiologen waarschuwen dat de risico's groot blijven.