Herdenking slachtoffers Birma- en Sumatra-spoorlijnen
NOS NieuwsAangepast

Veel belangstellenden bij herdenking 'dodenspoorwegen'

Op landgoed Bronbeek in Arnhem zijn voor de vijftigste keer de slachtoffers herdacht van de 'dodenspoorwegen' uit de Tweede Wereldoorlog. Enkele honderden mensen woonden de plechtigheden bij, onder wie tientallen veteranen.

Na de val van Nederlands-Indië nam Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen gevangen. Die werden gedwongen de spoorweg tussen de toenmalige landen Birma (nu Myanmar) en Siam (nu Thailand) en de Pakan Baroe-lijn op Sumatra aan te leggen.

De spoorlijnen werden gebruikt voor de aanvoer van troepen en materieel voor de Japanners. In totaal werden 250.000 mensen gedwongen eraan mee te werken. 100.000 van hen overleefden de ontberingen niet, onder wie bijna 2800 Nederlandse krijgsgevangenen. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat met de aanleg werd begonnen.

Reünie

De herdenking begon met een reünie van spoorwegveteranen. Daarna volgde een herdenkingsceremonie bij het Drie-Pagodenmonument. Veteranen, nabestaanden en familieleden kwamen daar bij elkaar, evenals vertegenwoordigers van de krijgsmacht, de gemeente Arnhem en herdenkingsorganisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl