Het vernieuwde AC Milan voor de wedstrijd tegen Shkendija Pro Shots
NOS Voetbal Aangepast

Kan AC Milan met 200 miljoen Juventus van de troon stoten?

AC Milan begint voor het eerst in 31 jaar een seizoen zonder Silvio Berlusconi aan het bewind. De Chinese investeerder Li Yonghong bedient nu de knoppen bij de Rossoneri en heeft de laatste maanden al bijna 200 miljoen euro aan nieuwe spelers uitgegeven.

Zondagavond opent de voormalig grootmacht uit Milaan het seizoen met een wedstrijd tegen Crotone. Een seizoen dat de club weer kleur moet geven, want het laatste kampioenschap dateert alweer uit 2011.

De Nederlandse Italiaan Bruno Giuntoli is sportjournalist, woonachtig in Rotterdam en volgt het Italiaanse voetbal op de voet. Hij denkt dat het transfergeweld bijna ten einde is.

Milan haalde al tien nieuwe spelers. "Alleen Pierre-Emerick Aubameyang staat nog in de nadrukkelijke belangstelling van AC Milan. Als de club zo'n speler kan binnenhalen, zie ik ze echt meedoen om de titel in de Serie A", benadrukt Giuntoli.

Overbruggingsjaar

Hij vervolgt: "Normaal gesproken zal dit namelijk een overbruggingsjaar worden voor Milan. Volgend jaar wordt er geoogst. Nu zijn AS Roma en Juventus nog een klasse beter."

Alessandra Bocci, journalist bij La Gazzetta dello Sport, vult Giuntoli aan. "Ik reken daar Napoli en Internazionale ook nog bij. AC Milan moet nu aanhaken en hopen op een goede eindklassering. Kampioen worden is bijna onmogelijk."

Bocci vreest dat AC Milan naast Aubameyang grijpt. "Hij is te duur. De transfer gaat, denk ik, niet rondkomen. Dan hebben ze nog wel een back-up op het oog. Nikola Kalinic van Fiorentina zou dan een optie zijn."

Leonardo Bonucci, de grote aankoop van AC Milan Getty

Dat de 30-jarige Leonardo Bonucci de duurste aankoop is van AC Milan (42 miljoen euro), zegt volgens Bocci veel. "De club mist nog een speler die het verschil gaat maken. Bonucci is een verdediger. Hij is wel goed, maar hij is geen Zlatan Ibrahimovic die een club kampioen gaat maken."

Bonucci, die overkomt van Juventus, brengt wel de nodige ervaring mee. "Hij is realistisch", aldus Bocci. "Volgens Bonucci moet AC Milan nu langzaam bouwen aan een team en zo snel mogelijk de Champions League halen. Daar gaat het om. En over vier jaar zou AC Milan de Champions League weer kunnen winnen."

Volgens Giuntoli kijken veel Italiaanse voetballiefhebbers uit naar het nieuwe seizoen. "In Italië werd een aantal jaar geleden nog negatief gekeken naar de sjeiks en de Russen die clubs in Engeland en Frankrijk als speeltje gebruiken. Bij AC Milan is het nu anders", weet hij.

"De Chinese eigenaar stopt veel geld in de club, maar zorgt er ook voor dat de identiteit hetzelfde blijft. Hij blijft behoorlijk op de achtergrond. Ze tikken af en ze bemoeien zich verder nergens mee. Er zit een Italiaanse trainer, Vincenzo Montella, en er zitten Italiaanse mensen in het bestuur. Dat zal zo blijven."

30.000 seizoenskaarten

De komende tijd zal het daarom ook rustig blijven. Er staat een 'elftal' en nu moet het gebeuren. Het begin is er: de groepsfase van de Europa League is al zo goed als zeker bereikt. Het Macedonische FK Shkëndija werd donderdag in de eerste wedstrijd van de play-offs met liefst 6-0 verslagen.

Vincenzo Montella, de trainer van AC Milan Getty

Giuntoli: "Het is niet zo dat de nieuwe eigenaren 222 miljoen gaan uitgeven voor een speler, maar ze kunnen nu wel Juventus en Inter aftroeven. En eindelijk weer Europees voetbal."

"Er is weer hoop bij de fans. En dat merk je aan de verkoop van de seizoenskaarten. De laatste jaren werden er slechts 12.000 tot 13.000 seizoenskaarten verkocht. Nu al 30.000."

STER reclame