Peter Bosz op de bank bij Borussia Dortmund tijdens een oefenduel met Urawa Red Diamonds
NOS VoetbalAangepast

Werkt de filosofie van Bosz ook in de Bundesliga?

De Bundesliga is gisteravond officieel afgetrapt met een 3-1 zege van kampioen Bayern München op Bayer Leverkusen.

Vandaag maakt Peter Bosz zijn entree met Borussia Dortmund in de uitwedstrijd bij het Nederlands getinte VfL Wolfsburg van trainer Andries Jonker. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar niet té hoog.

Want aan de landstitel denkt vrijwel niemand in Dortmund. De hegemonie van Bayern München is zo groot dat niemand eraan twijfelt dat Arjen Robben en co voor het zesde opeenvolgende jaar kampioen zullen worden.

Bosz heeft zich in zijn eerste jaar bij Borussia dan ook andere doelen gesteld. "Directe kwalificatie voor de Champions League is voor ons belangrijk. En we willen overwinteren in de Champions League en zo ver mogelijk komen in het Duitse bekertoernooi."

Amusementswaarde

Maar ook op de amusementswaarde van het team zal worden gelet. Bosz werd onder meer bij Ajax weggekocht vanwege het aantrekkelijke spel van de Amsterdammers in het afgelopen seizoen. Of zoals de Duitsers het noemen: attraktiven Ballbesitzfussball.

Bosz probeert onrust rond Dembélé te temperen

Maar niet iedereen is enthousiast over de filosofie van Bosz. Volgens de Duitse recordinternational Lothar Matthäus was het spel van Ajax weliswaar aantrekkelijk en aanvallend, maar worden fouten achterin in de Bundesliga veel sneller afgestraft dan in de eredivisie.

"Hij is een nieuwe trainer die de Bundesliga nog niet kent en heeft achterin te maken met te veel langzame spelers", liet Matthäus in de Duitse pers optekenen. "Met zijn systeem van hoog druk zetten, is de defensie te kwetsbaar."

'Een beetje overdreven'

Ook de voormalig Duitse bondscoach Berti Vogts liet zich kritisch uit. "Ik hield van de speelwijze van Ajax, maar het was soms een beetje te veel van het goede. Vanuit iedere positie wordt er naar voren gespeeld. Dan denk ik: verdikkeme, als je een huis bouwt, begin je toch met het fundament of de kelder? Hij heeft dat in Amsterdam een beetje overdreven."

"Ik denk niet dat hij hier zo offensief kan spelen", aldus Vogts. "Als je in de Bundesliga drie of vier wedstrijden met 3-4 verliest, zullen er kritische vragen komen."

Ousmane Dembele en Pierre-Emerick Aubameyang na de gewonnen bekerfinale in mei

Bosz heeft ook te kampen met onrust in de kleedkamer. Waar Ajax te kampen had met de transferperikelen rond Davinson Sánchez - inmiddels verkocht aan Tottenham Hotspur - heeft Borussia te maken met een soap rond Ousmane Dembélé.

De Franse topspeler, die in de Duitse Supercup nog 90 minuten in het veld stond, staat nadrukkelijk in de belangstelling van FC Barcelona, dat meer dan 100 miljoen euro voor hem zou willen betalen. Die liefde lijkt wederzijds: Dembélé kwam vorige week niet opdagen bij de training en is sindsdien door de club geschorst.

"Ik kan de kwestie niet helemaal van me afzetten, maar ik probeer me te concentreren op de spelers die er wel zijn", zei Bosz erover. "Op dit moment is Ousmane er niet bij. Ik heb geen idee hoe het gaat aflopen, dat zullen we moeten afwachten."

Meer problemen

Dembélé is niet het enige probleem voor Bosz. Zo flirt aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang openlijk met zijn voormalige club AC Milan en staan de Duits internationals Marco Reus en André Schürrle de komende weken nog aan de kant met een blessure.

Voor Bosz, die in 1998 als speler van Hansa Rostock al een half jaartje mocht proeven van het Duitse voetbal, mag dat de pret niet drukken. "Ik kijk echt uit naar de start van de Bundesliga. Ik heb de competitie gevolgd op televisie en nu kan ik het zelf ervaren vanaf de bank. Het wordt geweldig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl