'Klagen over kunstgras is vooral mentaal verhaal'

Aangepast

"Er valt niet normaal op te voetballen." Het is een opmerking die Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst zich deze week liet ontvallen over het spelen op kunstgras.

Maar klagen heeft voorlopig geen zin, want de Rotterdammers moeten morgenmiddag (12.30 uur) toch gewoon op bezoek bij stadgenoot Excelsior. Op kunstgras.

Giovanni van Bronckhorst langs de lijn in het stadion van Excelsior ANP Pro Shots

Collega-trainer Marinus Dijkhuizen, tussen 2014 en 2015 coach van Excelsior en tegenwoordig van het eveneens op kunstgras acterende SC Cambuur, kan zich niet vinden in de woorden van Van Bronckhorst.

"Zeker op het veld van Excelsior kun je prima voetballen. Je kunt heel goed positiespel spelen op kunstgras. Volgens mij bewijst Excelsior dat regelmatig", vindt Dijkhuizen.

'Kleine club met klein stadion'

"Vaak is het toch het mentale verhaal", vervolgt Dijkhuizen. "Excelsior wordt gezien als kleine club met een klein stadion, dus de entourage is iets minder uitnodigend. En dan ook nog kunstgras. Zeker voor spelers van Feyenoord - die De Kuip gewend zijn - is dat mentaal wel een dingetje."

Marinus Dijkhuizen als trainer van Excelsior ANP Pro Shots

Dijkhuizen erkent wel dat voetballen op kunstgras een aanpassing vergt van de spelers. "Met name in natte omstandigheden gaat de bal razendsnel. Je kunt wat minder 'in de loop' spelen en moet de bal meer 'in het lichaam' geven, anders gaat het te snel. Met warm weer is het allemaal wat stroever, dat is wel minder prettig."

Feyenoord presteert van de klassieke topdrie veruit het slechtst op kunstgras. In de afgelopen vijf seizoenen wonnen de Rotterdammers slechts 44 procent van de wedstrijden op kunstgras. Bij Ajax en PSV ligt dat percentage veel hoger. Ajax komt tot een score van 71 procent, PSV zelfs 76 procent.

Van Bronckhorst speelt met de gedachte om morgenmiddag andere spelers op te stellen, die beter uit de voeten kunnen op kunstgras. "Daar kan ik me wel wat bij voorstellen", zegt Dijkhuizen. "Sommige spelers zijn minder geschikt voor kunstgras. Lichtvoetige spelers hebben het vaak iets makkelijker. Als een speler er veel moeite mee heeft, kan ik me voorstellen dat je voor een ander kiest."

Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen bijvoorbeeld. Hij noemde de ondergrond al eens 'plastic troep'. Met die gedachte het veld betreden, helpt zeker niet mee in de ogen van Dijkhuizen. "Als je mentaal niet goed bent, moet je technisch en tactisch wel heel goed zijn om dat te compenseren. Mentaliteit blijft een van de belangrijkste aspecten in het voetbal."

De samenvatting van Excelsior-Feyenoord is zondagavond om 19.00 uur te zien in NOS Studio Sport op NPO 1. Het duel is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 1 in NOS Langs de Lijn en via het liveblog op NOS.nl.