Eindhoven ontbreekt in Madurodam, lokale CDA boos

Aangepast
Madurodam ANP

Het CDA in Eindhoven is kwaad op miniatuurstad Madurodam. De lokale afdeling vindt het niet te verdedigen dat in het populaire park niets te zien is van de grootste Brabantse stad. Eindhoven en omstreken heeft genoeg wat volgens de partij landelijke aandacht verdient.

"Er zijn echt iconische gebouwen die daar zouden kunnen staan", zegt CDA-raadslid Christo Weijs tegen Omroep West. Hij zegt dat het niet alleen om de stad Eindhoven gaat, maar meer om de 'Brainport' zoals hij de regio noemt.

"Bedrijven als ASML en Philips, het Evoluon en de DAF-fabriek, om maar wat te noemen. Maar ook het PSV-stadion en het Pieter van den Hoogenband zwemstadion." Het raadslid stelt daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Hij wil dat de gemeente samen met Madurodam de mogelijkheden bekijkt voor een object in het park.

Te veel aandacht Randstad

Eerst stond er een model van het station van Eindhoven in Madurodam. Dat is in 2007 vervangen door het station van Utrecht nadat die in Eindhoven een flinke opknapbeurt had gekregen. Ook het Evoluon stond er ooit, maar het miniatuur was versleten en is daarom in 2012 weggehaald.

Het CDA kwam het ontbreken van Eindhoven op het spoor nadat een groep Eindhovenaren een bezoek had gebracht aan het park. Het viel hen op dat de vijfde stad van Nederland helemaal niet vertegenwoordigd was. Madurodam trekt jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers.

Hoewel er in het park enkele Brabantse miniaturen zijn te zien - zoals De Efteling, het Markiezenhof uit Bergen op Zoom en De Moriaan uit Den Bosch - is de Randstad veel meer terug te zien. Utrecht heeft acht gebouwen of objecten in het park staan. Amsterdam heeft er zelfs 23.

Weijs vindt dat buiten verhouding. "Nederland is meer dan de Randstad. We dragen in Eindhoven flink bij aan het bruto binnenlands product. Dan mag er best wat aandacht voor de Brainport zijn."

Wensenlijst

Madurodam geeft aan dat het park een natuurlijke evolutie kent en dat het moeilijk is om aan te geven waarom bepaalde gebouwen er wel staan en andere juist niet of niet meer. De miniatuurstad laat weten dat Eindhoven als top-5-stad ook zeker een plek verdient.

"Brainport is in die zin een goed voorbeeld en staat op onze wensenlijst: het staat symbool voor de Nederlandse innovatiekracht en vertelt daarmee een mooi verhaal over het hedendaagse Nederland", zegt een woordvoerder van Madurodam tegen Omroep Brabant.