NOS NieuwsAangepast

Bezoeker expositie wandelt per ongeluk door kunstwerk

Een bezoeker van een kunstexpositie in België was zo onder de indruk van de tentoonstelling dat hij door een kunstwerk is gelopen. De bezoeker stapte door het werk Droog blauw pigment, van de Franse kunstenaar Yves Klein.

De in 1962 overleden kunstenaar werd bekend met een eigen kleur blauw genaamd International Klein Blue, waarop hij een patent had. Een zaal was gewijd aan deze unieke blauwtint: aan de muren hingen schilderijen en schermen, op de grond lag een geïmpregneerd zandtapijt.

Herstel

Waarschuwingsbordjes en een bewaker konden niet voorkomen dat het misging. Een bezoeker was zo geïntrigeerd door wat zich op de schermen afspeelde dat hij niet keek wat er op de grond lag, en stapte de bak in. Medewerkers hebben de geschrokken bezoeker direct geholpen, zegt een woordvoerder van de expositieruimte.

Omdat het werk uit zand bestaat kon het direct worden hersteld. "Het gaat niet om een uniek onherstelbaar werk, maar een tijdelijke presentatie. Je zou dus kunnen stellen dat de presentatie beschadigd is, maar het werk an sich kent geen schade", zegt de woordvoerder.

Foutjes

Het gaat vaker mis in musea. Een vrouw sloopte vorige maand nog een kunstwerk van 200.000 euro. Zij wilde een selfie maken met het kunstwerk, dat bestaat uit zuilen met kronen erop, maar dat ging mis. Ze stootte een zuil om, wat een domino-effect veroorzaakte.

Een vrijwilliger van een expositie in Haarlem ging vorig jaar de mist in. Hij gooide een propje papier weg. Het bleek het werk Work no. 88: A sheet of A4 paper crumpled into a ball van de Engelse kunstenaar Martin Creed, ter waarde van 500 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl