NOS NieuwsAangepast

Belgische burgemeester wil af van straatnaam collaborateur

De burgemeester van de Belgische plaats Lanaken wil van een straatnaam af, omdat deze verwijst naar een schrijver die de kant van de nazi's koos tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om de Cyriel Verschaevestraat. Die kreeg zijn naam in de jaren 70 en ligt in een wijk waarin de straten vernoemd zijn naar schrijvers. Verschaeve kreeg een straat vanwege zijn verdiensten tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen hij kritische brieven naar koning Albert I stuurde namens Belgische soldaten die zich niet gehoord voelden door de koning.

Vlucht naar Duitsland

In de jaren 30 en 40 sympathiseerde hij met nazi-Duitsland. In 1940 schreef hij daarover in zijn werk Het Uur van Vlaanderen. In 1944 werd hij door de SS geëvacueerd naar Duitsland, waar hij adviseur werd van de Vlaamse Landsleiding. Dat was een alternatieve Vlaamse regering die de toekomst ontwierp voor een nationaalsocialistisch Vlaanderen, dat mogelijk zou zijn ontstaan als Duitsland de oorlog had gewonnen.

Verschaeve werd in 1946 in België bij verstek tot de doodstraf veroordeeld wegens collaboratie. Verschaeve keerde nooit meer terug naar België. Na de oorlog vestigde hij zich in Oostenrijk, waar hij in 1949 overleed.

"Verschaeve schreef mee aan de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog", zegt burgemeester Marino Keulen op de Vlaamse radio. "Hij zat helemaal in het foute kamp tijdens de oorlog. Daarmee wil de gemeente Lanaken niet geassocieerd worden."

Beelden VS

Ook in de VS is een discussie gaande over vernoemingen naar mensen met een verleden in de Amerikaanse burgeroorlog. Steeds meer standbeelden van generaals worden weggehaald, omdat ze volgens tegenstanders herinneren aan het slavernijverleden in de VS.

In Durham, North Carolina, haalden activisten een standbeeld neer van een soldaat uit de burgeroorlog. De protestactie was georganiseerd naar aanleiding van het racistische geweld in Charlottesville van afgelopen weekend. Het protest daar was gericht tegen de voorgenomen verwijdering van een standbeeld van Robert E. Lee, een generaal van de zuidelijke staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl