NOS NieuwsAangepast

Australische politicus zet kwaad bloed met boerka-stunt

De Australische politicus Pauline Hanson heeft veel ophef veroorzaakt door in een boerka in het parlement te verschijnen. Met de actie wilde de rechtse politicus een boerkaverbod afdwingen.

Hanson zat twintig minuten volledig bedekt in de vergaderzaal. In die tijd zei ze geen woord, tot ze eindelijk een vraag mocht stellen en de boerka uittrok. "Ik ben blij dat ik dit ding kan uitdoen, want dit hoort niet in het parlement", zei Hanson.

Na twintig minuten doet Hanson de boerka uit

De oprichtster van de One Nation-partij strijdt al sinds de jaren 90 tegen met name asielzoekers. De afgelopen jaren verzette ze zich tegen islamitische kleding en de bouw van moskeeën.

Volgens Hanson vormt de boerka een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dat ze volledig bedekt het parlement in kon komen zonder haar gezicht te laten zien, ziet Hanson als het bewijs daarvoor. "Terrorisme is een bedreiging voor ons land, veel Australiërs zijn bang. Ik vraag daarom namens de meerderheid van het Australische volk om een boerkaverbod."

Schok

De actie van Hanson werd al gauw veroordeeld. In de zaal klonken geschokte reacties van andere senatoren. Aanvankelijk wisten ze ook niet zo goed wat ze met de situatie aan moesten, zegt correspondent Robert Portier. "Het is namelijk niet verboden om een boerka te dragen, maar je verwacht het natuurlijk niet van een rechtse politicus."

Politicus draagt boerka in parlement

Na de vraag van Hanson of de Australische overheid nog werk ging maken van een boerkaverbod veegde de minister van Justitie George Brandis de vloer met haar aan. "Nee senator Hanson, we gaan de boerka niet verbieden. We hebben een half miljoen moslims in ons land, die kun je niet zomaar belachelijk maken."

Staande ovatie

Brandis benadrukte dat Australië de hulp van de moslimgemeenschap nodig heeft om het land veilig te houden. Ook daarom is het volgens hem niet gepast om moslims in het verdomhoekje te zetten. "Religieuze kleding bespotten is verschrikkelijk en ik zou u willen vragen om nog eens goed na te denken over wat u hebt gedaan."

Na zijn preek kreeg Brandis een staande ovatie van de rest van het parlement. Volgens Portier is de actie van Hanson waarschijnlijk een campagnestunt. "Ze wilde er aandacht mee trekken omdat er verkiezingen aankomen in haar deelstaat Queensland. En die aandacht heeft ze gekregen."

Senator George Brandis (niet op de foto) krijgt een staande ovatie na zijn preek tegen Hanson

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl