ANP
NOS SportAangepast

In Zuid-Afrika heeft De Goede gevoel van 18-jarige hervonden

Een groot hockeytoernooi zonder Eva de Goede, het zal even wennen worden dit EK. Ze was er de afgelopen drie Olympische Spelen, drie WK's en zes EK's steevast bij. En even vaak kwam ze met een medaille terug.

Maar in Amstelveen behoort ze niet tot de selectie van Oranje en dat heeft alles te maken met het afgelopen jaar. Ze nam namelijk een sabbatical.

Na tien jaar lang haar ziel en zaligheid aan het hockey te hebben gegeven, was het even op. Veel blessures haalden de lol er voor de speelster af.

"Ik moest al heel veel van mijn lichaam vragen om de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te halen", vertelt De Goede in Langs de Lijn En Omstreken. "Ik kon het mentaal niet opbrengen om twee weken daarna alweer op de club te beginnen."

ANP
Eva de Goede met het WK-goud in 2014

Bedenk daarbij dat ze een Zuid-Afrikaanse vriend heeft (hockeyer Tim Drummond) en de stap naar Kaapstad was snel gezet.

De Goede: "Ik heb safari's gedaan, op het strand gelegen, ben gaan hiken, heb tennis gespeeld en ben nog een maand naar Amerika geweest. Ik heb vooral even afstand gedaan van het hockey en mijn hoofd en lijf even rust gegeven."

Plezier weer terug

Zeven maanden duurde het voordat ze weer een stick aanraakte. In een team met voor haar onbekende meiden vond ze het plezier weer terug. "Vooraf dachten ze dat het frustrerend voor mij zou zijn, omdat ik veel te goed was."

"Maar het ging mij niet om presteren. Ik had gewoon weer echt zin om te hockeyen, om te genieten van het spelletje. Ik ben blij dat ik dat gevoel weer terugkreeg", aldus de 179-voudig international.

De Goede nam dat gevoel mee terug naar Nederland, waar ze weer traint bij haar oude ploeg Amsterdam. "Het voelt bijna weer alsof ik achttien ben en voor het eerst bij de selectie zit."

Met haar 28 jaar is ze nog lang niet klaar in de hockeywereld. De EK kwamen nog te vroeg, maar ze denkt zeker alweer aan een terugkeer in het Nederlands elftal.

"Na de EK is er een nieuwe start. Als ik bij de club lekker speel, dan weet ik zeker dat ik weer bij de trainingsselectie mag komen. Maar ik focus mij eerst op de club, daarna komt hopelijk Oranje."

En haar Zuid-Afrikaanse vriend? Die is achtergebleven in Kaapstad, al zal hij de komende tijd meer in Nederland te vinden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl