De Australische vicepremier Barnaby Joyce
NOS NieuwsAangepast

Moddergooien Australië en Nieuw-Zeeland door dubbele nationaliteit

De bekendmaking van de Australische vicepremier Joyce dat hij mogelijk de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft, leidt tot moddergooien tussen politici uit beide landen. Volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken is een Nieuw-Zeelandse Labour-parlementariër betrokken bij een complot van de Australische Labor-oppositie om de regering in Canberra ten val te brengen.

De Australische vicepremier maakte maandag bekend dat hij mogelijk de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft, omdat zijn vader in dat land geboren is. Dat zou betekenen dat hij moet opstappen. Australiërs met een dubbele nationaliteit mogen geen openbare functie bekleden.

Omdat de regering een meerderheid van slechts een zetel heeft, zou de zaak tot de val van de Australische regering kunnen leiden.

Vraagtekens

De informatie over de vader van Joyce kwam aan het licht na een debat in het Nieuw-Zeelandse parlement. Labour-politicus Chris Hipkins plaatste vraagtekens bij de achtergrond van Joyce.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Bishop zegt dat Hipkins de vragen stelde om zijn Labor-collega's in Australië te helpen. "Het is ongehoord dat een Nieuw-Zeelandse politicus zich laat gebruiken door een partij in ander land. Dit is erg onethisch", aldus Bishop.

De minister zegt ook dat dit het vertrouwen tussen de Australische en Nieuw-Zeelandse regering schaadt.

Ministers van Buitenlandse Zaken horen hier boven te staan, maar zij doet dat niet.

Richard Marles, Australisch Labor-politicus

Maar de partijleider van de Nieuw-Zeelandse Labour-partij spreekt de Australische beschuldigingen tegen. Ze noemt Bishops uitspraken onacceptabel en heeft haar ongenoegen daarover geuit op het hoogste diplomatieke niveau.

Bishop kreeg ook in eigen land kritiek op haar uitlatingen. "Iedereen die iets snapt van diplomatie weet dat ze hiermee haar boekje te buiten ging", zegt de Australische Labor-parlementariër Richard Marles. "Ministers van Buitenlandse Zaken horen hier boven te staan, maar zij doet dat niet."

Volgens correspondent Robert Portier is er geen sprake van een politieke samenzwering, zoals Bishop beweert, maar is dit het werk van journalisten. "Die waren al een tijdje bezig met onderzoek naar de achtergrond van vicepremier Joyce, en hebben hem hier meerdere malen tevergeefs naar gevraagd. Toen ze dreigden het verhaal te publiceren, kwam het alsnog via Joyce zelf naar buiten."

Nauw

Australië en Nieuw-Zeeland zijn normaal gesproken trouwe bondgenoten. Als voormalige Britse koloniën hebben ze een vergelijkbare geschiedenis. Beide legers trokken samen op in oorlogen, onder meer in Irak en Afghanistan.

Dat een Australische minister zo hard uithaalt naar een trouwe bondgenoot, verbaast Portier niet. "De Australische regering kan het zich niet veroorloven om de zetel van Joyce te verliezen, omdat dit tot nieuwe verkiezingen kan leiden. En een regering in het nauw maakt gekke sprongen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl