Machairo / Wikkimedia Creative Commons

De Chilesaurus, een dinosaurus ter grootte van een flinke hond, is misschien wel het ontbrekende stukje van de dinosaurus-puzzel. Dat schrijven Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.

De dino werd in 2015 gevonden in Chili en kan met de combinatie van zijn verschillende kenmerken de missing link zijn tussen de vleesetende en de plantenetende dinosauriërs.

Met het onderzoek willen de wetenschappers verklaren wat er aan de basis van de stamboom van dinosauriërs gebeurt. "Ze puzzelen met de vertakking van de groep van de langnek-dino's, de groep grote stekelige planteneters met grote hoorns en de groep vleeseters", zegt paleontoloog Anne Schulp in het NOS Radio 1 Journaal.

Planteneters

De Chilesaurus past eigenlijk in geen van de drie vertakkingen aan de basis van de familieboom. De dino uit Chili is een vreemde eend in de bijt, zegt Schulp. "Hij heeft aan de ene kant kenmerken die bij ene groep horen. Maar ook dingen die bij de planteneters thuishoren. Het is een soort vleeseter die het gebit van een planteneter heeft."

Ook zijn er botjes in de heup, die erop wijzen dat de dino meer ruimte in het lichaam had voor spijsvertering. "Dat is belangrijk. Want voor het verteren van planten heb je meer spijsvertering nodig dan voor makkelijk verterend vlees", zegt Schulp.

Puzzel

De dinosaurus vormt daarmee eigenlijk dus een verbinding tussen de verschillende groepen, waarvan onderzoekers weinig wisten.

"Je zou denken dat we de dinosauriërs na 150 jaar onderzoek wel goed zouden kennen. Maar aan de basis van dinosaurusstam is nog veel te leren. En deze nieuwe vondst vertelt er veel over", zegt Schulp.

STER reclame