Brouwer/Meeuwsen wil revanche op EK beachvolleybal

Aangepast
Alexander Brouwer (l) en Robert Meeuwsen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro EPA

De meeste topbeachvolleyballers van Nederland trainden de afgelopen dagen samen in Den Haag. Christiaan Varenhorst leeft nog op een roze wolk na de sensationele vierde plaats bij de afgelopen WK in Wenen. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn nog bezig de wonden te likken na de vroegtijdige uitschakeling bij datzelfde toernooi.

Met een beetje overdrijving zou je Christiaan Varenhorst dezer dagen zelfs de therapeut van Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen kunnen noemen.

Al jaren vaste waarde

Het duo Varenhorst/Van Garderen zullen we namelijk niet zien zich bij de EK, die vandaag in het Letse Jurmala beginnen. In mei speelden de twee volleyballers pas voor het eerst samen een toernooi en dus haalden ze niet genoeg punten om zich te kunnen kwalificeren voor de Europese titelstrijd.

Het koppel Brouwer/Meeuwsen, al jaren een vaste waarde in de wereldtop, is er wel. En die twee zijn uit op eerherstel.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Brouwer en Meeuwsen azen op revanche bij EK

Brouwer en Meeuwsen verrasten bij hun eerste WK in 2013 vriend en vijand door meteen de wereldtitel te grijpen. Drie jaar later kwam een ander hoogtepunt met de bronzen medaille bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Na succes de deceptie

Maar tussendoor was er ook steevast de deceptie. Bij de WK in 2015 in eigen land eindigden de titelverdedigers slechts als zeventiende, dezelfde plek als bij de afgelopen WK in Wenen.

Na een vlekkeloze groepsfase ging het in de tweede ronde meteen mis tegen de Belgen Dries Koekelkoren en Tom Van Walle, het duo dat getraind wordt door de Nederlander Michiel van der Kuip.

Sinds dit jaar is Michiel van der Kuip bondscoach van de Belgische beachvolleyballers Koekelkoren/Van Walle. Met Van der Kuip hopen de Belgen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio.

Van der Kuip geldt als een van de beachvolleybalpioniers in Nederland en zorgde in 1995 samen met Marko Klok voor de eerste Europese titel voor een Nederlands beachvolleybalduo.

Als coach van Reinder Nummerdor en Richard Schuil vierde hij drie Europese titels op rij (2008-2010).

Tijd voor een stevig gesprek zou je zeggen. Inmiddels zijn de evaluaties ook achter de rug. "Daar zat wel wat gevloek bij, ja", bekent Robert Meeuwsen.

Wat er mis ging in Wenen? Alexander Brouwer: "We waren tijdens de wedstrijd heel erg met mentale zaken bezig en te weinig met het tactische aspect. We vergaten op welke manier we die wedstrijd gingen winnen."

'Kunnen iedereen verslaan'

Op de EK moet het dus beter gaan. En laten nu net de Belgen die zo dwars lagen in Wenen, opnieuw tegenstander zijn in de groepsfase van het Europese toernooi. Meeuwsen hoeft zich niet op te laden voor dat duel. "Aanstaande donderdag, als ik me niet vergis om half één", stelt de volleyballer strijdvaardig. "Ik heb wel zin in revanche".

Toch is wraak op de Belgen niet het doel. "Europees kampioen worden wel", klinkt Brouwer stellig. "We kunnen iedereen verslaan. Het is zaak om te laten zien dat we van de WK geleerd hebben."

De EK beachvolleybal worden van 16 tot en met 20 augustus gespeeld in de Letse badplaats Jurmala. Brouwer/Meeuwsen is het enige mannenkoppel dat voor Nederland in actie komt. Meeuwsen en Brouwer eindigden een keer als negende (2014) en twee keer als vierde bij de EK (2015 en 2016).

Bij de vrouwen is Nederland ruimer vertegenwoordigd. De duo's Madelein Meppelink/Sophie van Gestel, Jolien Sinnema/Joy Stubbe en Annemieke Driessen/Ilke Meertens maken daar hun opwachting.

STER Reclame