Wolkenkrabbers, waaronder de Taipei 101, zijn in het duister gehuld tijdens de stroomstoring
NOS NieuwsAangepast

Grote storing Taiwan: miljoenen huizen zonder stroom in hittegolf

Taiwan is getroffen door een enorme stroomstoring. Daardoor zaten gisteravond bijna zeven miljoen huishoudens zonder stroom, terwijl buiten temperaturen werden gemeten van boven de 35 graden.

Overal op het eiland - dat in totaal zo'n 23 miljoen inwoners heeft - gingen lichten, ventilators en koelkasten uit. In het verkeer ontstond chaos doordat de stoplichten het niet deden en in flatgebouwen werkten de liften niet meer. Ook in de Taipei 101, een wolkenkrabber met 101 verdiepingen, viel de stroom gedeeltelijk uit.

De storing was het gevolg van een menselijke fout. De gastoevoer naar een van de belangrijkste energiecentrales lag enkele minuten stil, waardoor tijdelijk geen energie kon worden opgewekt.

Een verkeersregelaar leidt het verkeer in goede banen tijdens de stroomstoring

Omdat de fout werd gemaakt bij een gasbedrijf dat in handen is van de overheid, heeft de Taiwanese minister van Economische Zaken zijn ontslag ingediend. Hij treedt naar verwachting volgende week af.

President Tsai Ing-wen bood op Facebook excuses aan voor de stroomuitval en zei dat wordt onderzocht hoe de storing zulke grote gevolgen kon hebben. Ze is van plan de energievoorzieningen in het land te hervormen.

De grote bedrijven in Taiwan zeiden weinig last te hebben gehad van de storing. De fabrieken bleven grotendeels draaien. Kleine firma's en restaurants hadden wel veel last van de stroomuitval. Woensdagochtend was de storing op het hele eiland verholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl