NOS WielrennenAangepast

'Slimme Huck kan baanwielrennen op hoger plan krijgen'

Haak verwacht grote successen met nieuwe bondscoach Huck

Vijf maanden nadat René Wolff zijn afscheid bekendmaakte als bondscoach van de Nederlandse baanwielrenners, is er eindelijk een opvolger: de Duitser Bill Huck moet Nederland nieuwe successen brengen, met de WK in Apeldoorn in februari als eerste doel.

Hugo Haak maakte deel uit van een commissie van drie baanrenners die werd betrokken bij de keuze van de nieuwe bondscoach. Hij erkent dat het lang heeft geduurd, maar heeft er ook een verklaring voor.

"Het is een kleine wereld bij het baanwielrennen, er zijn niet veel coaches. En voor een traject richting de Olympische Spelen moet je een weloverwogen keuze maken", legt Haak uit. "Bovendien was het heel verrassend dat Wolff bij ons weg zou gaan. Daarom stond er niet meteen iemand klaar."

Noodklok

De trage sollicitatieprocedure leidde ertoe dat Elis Ligtlee, winnares van olympisch goud op de keirin, in juli in het programma de Avondetappe nog de noodklok luidde. "Als een olympisch kampioen zegt dat er een nieuwe bondscoach moet komen, helpt dat zeker", stelt Haak. "Of het daardoor sneller is gegaan, denk ik niet. Maar het heeft zeker een hoop teweeggebracht."

Bill Huck als sprintcoach van de VS in 2016

Maar nu is hij er dus: de 52-jarige Bill Huck, geboren in Dresden, coach van de Amerikaanse sprinters en zelf wereldkampioen op de sprint in 1989 en 1990. "Het is een hele rustige man, een coach die graag samenwerkt met zijn atleten", aldus Haak. "Iemand die niet meteen zegt: dat en dat moet je doen om beter te worden."

Die rustige aanpak past volgens Haak nu goed bij de Nederlandse ploeg. De vorige coach Wolff was juist wel iemand die zijn renners opdroeg wat ze moesten doen. "Ons programma is nu zo volwassen met zulke goede renners dat een andere aanpak het moet gaan doen", aldus Haak.

Klein budget

Een ander pluspunt van Huck is het omgaan met een klein budget. Wolff vertrok onder meer als bondscoach omdat hij niet de middelen kreeg die hij nodig vond om het baanwielrennen naar een hoger niveau te brengen.

"Huck is ook bondscoach geweest van Spanje, dat een heel klein baanbudget heeft", weet Haak. "Met die middelen heeft hij een heel goed programma opgezet. Om te concurreren met de Britten, die een gigantisch budget hebben, moet je slim zijn. Hij kan ons met slimme ideeën op een hoger plan krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl